De Leerboom

De kinderen van Lering en Vermaak hadden hun zaterdagmiddag-catechese rond ” de leerboom”.
Wat is dat nu weer ? Een boom waar pennen en schriften aan groeien? Een boom met internetaansluiting in plaats van wortels?

Bij het inleidend kringgesprek werd al snel duidelijk dat het erom gaat dat we ons hele leven lang aan het leren kunnen zijn. Als baby leer je al veel, maar sommige dingen doe je ook al vanzelf. Op de scholen wordt er heel veel in je hoofd gestampt, maar van vriendjes op het speelveldje leer je ook het nodige. Kinderen leren van hun vader en moeder en ouders leren van hun zoons en dochters. Bij een speurtocht door de kerk konden de kinderen laten zien, dat ze heel goed vreemd omschreven voorwerpen konden opzoeken.

Wie van u weet wat: ” een broodkastje met een moeilijk woord ” zou kunnen zijn? Of: ” kijk dat vat! Rookalarm !” ?
Een andere opdracht was een repetitie meer meerkeuze vragen, behoorlijk pittig toch wel!
Want geef maar eens antwoord op:
Voordat de priester brood en wijn consacreert, wast hij/zij de handen omdat:

  1. je dat altijd doet voordat je eten in je handen neemt
  2. hij anders misschien het mooie witte altaarkleed (altaardwaal) vies maakt
  3. hij dan bidt dat zijn hart en handen rein (=schoon) mogen zijn voor God
  4. Jezus dat heeft gezegd

In een gesprek over de school van Jezus ging het over hoe Jezus zelf geleerd heeft en hoe hij aan anderen leerde. Het opzeggen van een bijbeltekst uit hun hoofd was voor de L&V-kinderen geen probleem. Allemaal wisten ze vers 12 uit Johannes 15 te reciteren. Met de nodige creatieve uitspattingen hebben alle kinderen een blaadje aan de leerboom gehangen. Op het blaadje hadden ze uitgebeeld wat zij heel graag wilden leren om later te kunnen zijn wie ze willen worden. Dromers en doeners, je vindt ze bij Lering en Vermaak.

Inge van Maaren