Aan ons hoofd zitten 2 oren en maar 1 mond. Waarom?

Een wijs iemand antwoordde: de mens heeft twee oren en toch maar één mond om twee keer zoveel te luisteren dan te spreken. Bij deze Lering en Vermaak hadden we onze oren hard nodig!

De kinderen van Lering en Vermaak mochten met organist/dirigent Bart mee naar boven,  naar het grote orgel. Daar konden ze binnen in het orgel kijken, naar al die kleine en ook hele grote pijpen. Bart legde uit wat de organist met al die knoppen kan doen en hij kon ook met losse handen en alleen zijn voeten een melodie spelen! Kinderen die het wilden mochten naast de organist op het bankje zitten en zelf orgel spelen. We hebben heel veel soorten geluiden gehoord! Als afsluiting van dit onderdeel mochten we luisteren naar een klein concert; Bart speelde een improvisatie, van lage donkere tonen en snellere hoge klanken en opeens hoorden we wat hij speelde: vader Jacob, maar dan weer heel anders.

Vaak  gebruiken wij veel woorden om iets te zeggen, maar we hebben ook gemerkt dat je een verhaal met
‘ geluidplaatjes’ kunt vertellen, met een hoorspel. De twee groepen studeerden voor elkaar een hoorspel in. Dierengeluiden, duiven of leeuwen, marktkoopmannen of timmerlieden, geldgerinkel of regenbuien, je kunt de geluiden maken en in je hoofd komt het plaatje van wat je hoort!
Het verhaal van Noach en het verhaal van Jezus in de tempel werden zo opnieuw beluisterd.

In de bijbel, het boek met verhalen van God en de mensen, staan veel verhalen van mensen die luisteren en mensen die iets horen. Abraham is zo iemand die goed kon luisteren. Hij kon horen wat God hem vertelde. Hoe zou dat geklonken hebben? Zoals je moeder iets zegt of de meester of iemand anders? Of hoor je God op een andere manier? Moeilijke vragen. Tijdens Lering en Vermaak praten we daar samen over.

Zoals altijd werd de middag afgesloten met een moment bij het altaar; we knielen, zeggen een voor een ons gebed en zijn stil. Deze middag waren we stil en luisterden we naar muziek; Anne Jans speelde van achter in de kerk een mooie melodie op haar klarinet. Muziekklanken waar we stil van werden.