Gouden kerkmuis naar Tilburg

beste plaatselijk-kerkelijke site

De Emmaüs-parochie in Tilburg is winnaar geworden van de Gouden Kerkmuis voor beste kerkelijke site. Dat werd gistermiddag bekendgemaakt door Stichting Leve de Kerk.

De Stichting heeft in 2006 een wedstrijd uitgeschreven voor websites van plaatselijke gemeenten en parochies in Nederland, de Gouden Kerkmuis. De sites werden beoordeeld op beleid, inhoud en techniek/navigatie. Per site waren er 640 punten te verdelen door de jury. De site van de Emmaüsparochie behaalde 584 punten, waaronder 50 bonuspunten voor de zoekmachine en het intranet voor parochianen. De winnende website is te vinden op www.emmausparochie.nl.

De jury prees de site omdat deze kerkdiensten live doorgeeft met een webcam, audiofiles aanbiedt, gemaakt is met open source software en voortreffelijk vindbaar is met zoekmachines. De webmaster van de site noemde het winnen van de prijs ‘een opsteker’.

De website van de Protestantse Gemeente Cothen kreeg een eervolle vermelding, omdat deze site het beste aan de internetvoorschriften van de overheid voldoet. De publieksprijs werd verdeeld over de site van de Protestantse Gemeente Kudelstaart en de site van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Apeldoorn-Zuid. Volgens jurylid Yko van der Goot moeten de stemmers op de publieksprijs last hebben van een ‘kerkmuisarm’ en RSI, ‘Reformatorisch Strategisch Internetten’.

Stichting Leve de Kerk is een oecumenische stichting. Leden of betrokkenen van elk kerkgenootschap konden een website opgeven voor deze wedstrijd. Er kwamen bijna 200 aanmeldingen binnen. Elke maand beoordeelde de jury tientallen opgegeven sites en koos één genomineerde per maand. Zo zijn er twaalf websites uit de bus gekomen. Naar aanleiding van deze prijs is de Stichting Leve de Kerk de website www.kerkophetweb.nl gestart waar webmasters en redacteuren van plaatselijke kerksites ervaringen kunnen uitwisselen en tips kunnen vinden. 

De jury bestond uit drie bestuursleden van Stichting Leve de Kerk, te weten Yko van der Goot, theoloog en programmamaker bij de NCRV, Bart Verreijt, pastoor, voorheen werkzaam bij de KRO en Harry van de Kamp, lid van de stuurgroep en redacteur van ‘Geloven Nu’. Verder zat in de jury zitting Burret Olde, werkzaam voor de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

De Gouden Kerkmuis is ontworpen door Mirjam Sloots.

De twaalf genomineerde sites waren:

www.gkvapeldoornzuid.nl  (Vrijgemaakte kerk te Apeldoorn-Zuid)
www.sint-pancras.nl/gereformeerdekerk  (Gereformeerde kerk St.Pancras)
www.emmausparochie.nl  (Emmaüs-parochie Tilburg)
www.cgk-ermelo.nl  (Chr.gereformeerde kerk Ermelo)
www.immanuelkerk-driebergen.nl  (Protestantse gemeente Driebergen)
www.jacobikerk.nl  (Protestantse wijkgemeente Jacobikerk Utrecht)
www.dgleeuwarden.org  (Doopsgezinde gemeente Leeuwarden)
www.protestantsegemeentecothen.nl  (Protestantse gemeente Cothen)
www.gereformeerdzierikzee.nl  (Gereformeerde kerk Zierikzee)
www.protestantsekerkbergenopzoom.nl  (Protestantse gemeente Bergen op Zoom)
www.dorpskerk.com  (Hervormde gemeente IJsselmuiden)
www.kerkwest.nl  (Parochie Tilburg-West)

(overgenomen van IKON Kerknieuws)