Een week Taizé.

Ze zijn weer terug, de vier jongeren uit de parochie. Ook dit jaar was niet de vraag of ze zouden gaan, maar wanneer. Met wisselende schoolvakanties en verplichtingen door je bijbaantje is het soms moeilijk om een week te vinden dat iedereen vrij is en dat de bus van Utrecht naar Taizé rijdt! Week 29 bleek geschikt, Susanne boekte de reis en zo kwam het dat Lisa haar verjaardag temidden van heel veel mensen kon vieren.

Voor zowel Jillis als Bart was dit de derde keer dat ze hun tent op die franse heuvel opzetten. Wie ooit 1x in Taizé geweest is, weet wat hij/zij kan verwachten; het programma (3x kerk, gespreks- en corveegroepen) verandert nooit. Waarom ga je er dan voor de derde keer weer naar toe?

Jillis: ” Omdat het gewoon gezellig is met zoveel jongeren? Omdat het toch een weekje lekker extra in het buitenland is? Omdat, tja, als de rest ook gaat…?
Misschien dat elk van deze drie redenen wel heeft bijgedragen aan mijn derde bezoek aan Taizé, maar mijn grootste motivatie komt misschien nog wel van die plek in Taizé waar het eigenlijk allemaal om gaat: de kerk.
Niet dat het gebouw, met z’n houten omhulsel en de uienbolletjes op het dak, nou zo mooi is of omdat de diensten er zo lekker kort duren: het gaat me om de inhoud. De kerkdiensten in Taizé brengen je een ongelooflijk gevoel van rust. Gedurende de stiltes voel je de ruimte die je krijgt om tot jezelf te komen en na te denken; wat doe ik hier, wat wil ik ermee?

Vooral het er ook iets mee willen is belangrijk voor mij: Taizé is een prettig oord, maar is er niet voor de rust. De broeders zijn er niet voor rust voor henzelf, voor de bezoekers. Zij willen de boodschap overbrengen.
En om die boodschap te ontvangen, gesterkt erin te worden door degenen om je heen, om er iets mee te gaan doen, daarom ben ik teruggegaan. En zal ik ook weer teruggaan.
Misschien niet volgend jaar, misschien niet het jaar daarna, maar zeker weten nog een keer!”

Vieringen en stiltes zijn belangrijk in zo’n week, maar ook de contacten met andere jongeren vormen een groot deel van de Taizé-ervaring. En waar leer je elkaar beter kennen dan bij de afwas? Bart was dit jaar ingedeeld in de werkgroep Big Washing Up. 

Samen met afwassers uit Duitsland, Hongarije, Frankrijk en ook Nederland zorgde hij voor voldoende waterballet-afkoeling tijdens zonnige dagen en ook nog voor schone blinkende pannen!
Reactie van Bart:” Dit was weer een leuk jaar Taizé, leuker weer dan vorig jaar !!”