Brood en de kerk.

Wat hebben die twee met elkaar te maken? De kinderen van Lering en Vermaak kunnen van alles erover vertellen na hun eerste middag van dit seizoen.

In de bijbel komt het woord brood veel voor, wel meer dan 250 keer!  Vaak gaat het in de verhalen over samen eten en dan hoort brood daarbij. Ook zijn er verhalen over honger en mensen die op zoek gaan naar brood. Heel speciaal was het woestijnbrood, het manna.

We hebben papieren boterhammen gemaakt met ons lievelingsbeleg en geleerd dat het soms niet zo makkelijk is om te delen. Wanneer iemand anders jouw boterham van de schaal kiest om op te eten, dan is het even slikken. En toch, delen en voor elkaar zorgen, zo samen maaltijd houden is iets wat we toch allemaal fijn vinden. Het woord agape hebben we geleerd en de kinderen begrijpen heel goed wat dat betekent!

Brood in de kerk zien we bij de eucharistie. Dan zegt de priester de woorden die Jezus zei tegen zijn leerlingen tijdens hun laatste maaltijd samen:”Neem het, dit is mijn lichaam.” Ik ben het brood dat leven geeft,’ zei Jezus. Je hebt niet alleen boterhammen nodig om te leven en te groeien, je hebt ook de goede woorden van God nodig om een mooi mens te zijn. Wie luistert naar de verhalen van Jezus en doet zoals Hij zegt, leert om zo’n mens van God te zijn.

Wie bij de bakker een brood koopt kan kiezen uit wit of bruin, mais of waldkorn, een bolletje of een stok en nog meer. Allerlei granen worden gebruikt om deeg te maken en over de hele wereld eten mensen verschillende soorten brood. Of eten niets/ te weinig. Op een wereldkaart hebben we gekeken waar granen groeien en waar oogsten mislukken kunnen.

Natuurlijk wordt er op zo’n middag Lering en Vermaak nog veel meer besproken, nagedacht en gedaan en nu kunnen we veel vertellen over brood en de kerk.

En dan nog een brood-geheim: weet u wat brood en de stal in Bethlehem met elkaar te maken hebben? Nee? Vraag het maar aan de kinderen, zij kennen dit geheim!