Lering en Vermaak

Een grote stapel boeken lag op een tafeltje in de kerk. Dikke boeken, maar ook dunnetjes. Wie ze zou tellen, kwam tot 77. De kinderen van Lering en Vermaak ontdekten al gauw dat we al die boeken bij elkaar beter kennen als één boek, de bijbel. Eigenlijk is de bijbel een hele bibliotheek, vol met allerlei soorten verhalen, brieven en verslagen die ons vertellen over God en de mensen.

En waar in de kerk ligt dan dat boek? Samen met pastoor Leen gingen de kinderen op zoek. Op de preekstoel lag een heel oude bijbel, zo oud dat de letters en woorden eigenlijk niet goed te lezen waren. Weer met de voeten op de grond bij de lessenaar waren bijbelverhalen in meer gewone taal te lezen. Wie verder om zich hen keek kon ook verhalen ontdekken in de ramen en op de muren.

De kinderen hebben geleerd over Oude en Nieuwe Testament, over Aramees, Hebreeuws, Grieks, over monnikenwerk en miniaturen en nog veel meer. Ook maakten ze een boekrol met een zelfgeschreven tekst. In sierlijke letters schreven ze ‘ vrede zij u ‘ of ‘ uw woord is een lamp voor mijn voet ‘ of een andere mooie tekst.

Je kunt de bijbel in de kast hebben staan als boek, maar ook op je computerscherm kun je de bijbel lezen of op een iPod. Of je leest ” D Hr=mun hrdr ” in de sms-bijbel.
Maar hoe we het ook doen, het allerbelangrijkste is dat Gods woord van liefde wordt doorgegeven en begrepen!