Over San Valentin, kroegen en zwarte vlekken op het voorhoofd

Lisa, momenteel op stage in Guatemala, bericht vanuit haar standplaats Xela:

Guatemala is een land waar het katholieke geloof het meeste overwicht heeft. Sinds een paar jaar is het wel zo, dat er ook steeds meer evangelische kerken op gang komen.
Met aswoensdag was het verschil tussen de katholieken en evangelische Guatemalteken duidelijk merkbaar. Had je een askruisje op je hoofd, dan was je katholiek. Had je dat niet, dan was je evangelisch. Voor de katholieken is het vooral belangrijk om het kruisje zo lang mogelijk te laten zitten, een paar zwarte vlekken op het voorhoofd van iemand die voorbij liep, was die woensdag en donderdag dus heel normaal.
 
In veel gezinnen in Guatemala ligt het voor de hand dat de vrouw het meeste doet voor het gezin en in het huishouden. Zwart wit gezegd is het zo dat veel mannen wat werken buitenshuis en het geld wat ze daarmee verdienen direct weer uitgeven in de kroeg. Na twee weken in Xela te zitten kijk ik er ook niet meer van op wanneer je s ochtends plotseling over een man moet stappen die zijn roes ligt uit te slapen op de stoep. Het evangelische geloof geeft hier, veel meer dan het katholieke geloof hier, aan dat het belangrijk is dat je als man goed zorgt voor je vrouw en kinderen. Ze geven meerdere manieren van werk aan en zorgen er zo voor dat het vaak beter gaat in gezinnen en dat de mensen rijker worden. In een dorpje hier in de buurt waar ik van de week was, werd mij verteld dat zelfs 80% van de kroegen is verdwenen nadat het evangelische geloof z’n intrede deed. Ook is de welvaart verbeterd.
 
Op vrijdag avond 15 februari hebben we hier Dia de San Valentin gevierd op de taalschool waar ik 5 dagen in de week van 8 tot 12 taalles heb. Samen met de verschillende leraren hadden we lootjes getrokken. Eigenlijk net zoiets als wat wij hier met Sinterklaas doen.
Valentijnsdag lijkt hier nog overdrevener als in Nederland. In de supermarkten zijn hele stallingen met allerlei verschillende ballonnen, knuffels, bekers en fotolijstjes te koop. Kaarten zijn hier minder gebruikelijk om te sturen, ook heb ik nog nooit iemand met een bos bloemen over straat zien lopen.

ik zie dat mijn tijd op is en heb niet genoeg geld bij me om nog een limiet erbij te kopen.. ik hoop dat het een beetje duidelijk is wat ik heb proberen te vertellen.  Groetjes, lisa