Paaseieren uit de trekmuur

Feesten in de stad van Sint Maarten; de kinderen van Lering en Vermaak weten er nu alles van. Zaterdag 24 mei besloten zij hun seizoen catechese met een middagje Utrecht. Na de treinreis en een korte wandeling kwamen ze aan in het museum Catharijneconvent. Daar wachtte de gids op hen om ze mee te nemen naar de tentoonstelling ‘Feest! Weet wat je viert’ .

Een van de belangrijkste feesten is natuurlijk je eigen verjaardag en daar begon de tentoonstelling dan ook mee. Met de computer konden de kinderen uitzoeken of hun verjaardagsdatum of hun naam gekoppeld is aan een heilige. Zo kwam Max erachter dat zijn naam te maken heeft met de heilige Maximilianus, ooit dienstweigeraar. En de naamdag van Dominique is op 4 augustus, de dag van Dominicus. En Job? Hij heeft wel een bijbelse naam, maar geen heilige die ook zo heet!

Over de heilige Maarten wist de gids veel te vertellen, want die Maarten is de heilige van de stad Utrecht! Op een groot schilderij stond afgebeeld hoe de soldaat Martinus de helft van zijn mantel afstaat aan een bedelaar. Omdat in de periode van de naamdag van de heilige Martinus de oogst meestal was binnengehaald, gingen de arme mensen dan de deuren langs om een aalmoes, een deel van de oogst, te vragen. Een appel of en peer…

In de klerenkast van Sinterklaas zagen de kinderen dezelfde kleding hangen waarin ze ook wel bisschop Joris zien, mèt mijter en staf.

Waar de kinderen druk mee bezig waren was de trekmuur, een automatiek waar geen kroketten en bamihappen achter de glaasje lagen, maar gerechten die horen bij bepaalde feesten. Met de hulp van aanwijzingen op een scherm moesten drie gerechten bij een feest gezocht worden. Zo hoorden bij Pasen een boterlammetje, een broodje en de paaseieren!

Wat ze misschien ook zullen onthouden, want daar werd toch met enige verbazing naar gekeken: een schilderij van een engel met tattoo-vleugels en een piercing die Maria groette en de boodschap van Jezus’geboorte gaf.


(afbeelding: Frans Franciscus)

Alle kinderen kregen een kijk- en doeboekje met stickers mee naar huis om daar verder in te werken.
Na het museum werd de middag afgesloten in de kerk waar de stoel van de aartsbisschop staat: de Ste Gertudis. In die kathedraal zijn Jesse en Sannie gedoopt. Het doopvont hebben ze dus extra goed bekeken. Pastoor Leen vertelde over de kathedraal en dat het eigenlijk elke zondag feest is in de kerk. Samen rondom het altaar staand werd er gebeden voor de kinderen, voor oma’s en opa’s en voor een fijne zomer.

En, maar dat is haast vanzelfsprekend, eenmaal terug in Hilversum moesten we natuurlijk wel even stoppen bij de ijswinkel!