Parochianen onderweg

In de zomermaanden zijn veel mensen onderweg. We gaan op zoek naar ontspanning, naar onbekende plaatsen, naar nieuwe energie. Dat kan in verre vreemde landen, in gebieden dichterbij, maar ook in de vertrouwde Gooise omgeving. Wie zo onderweg is, komt vaak met mooie verhalen thuis.

Gery en Thiemo Bikker waren in juni in Istrië (Kroatië):

” Hier is naast een heerlijke zee ook veel oude cultuur te vinden. Tijdens een van onze rondritjes gingen we naar het plaatsje Beram, het dorp ligt midden in Istrië. Het bekendste monument van Beram is de gotische begraafplaatskerk St. Maria op de rotsen ( Sv. Marija na Skriljinah, 15e eeuw ).

De kerk is van binnen rijkelijk met fresco’s beschilderd, die in 46 velden vooral scenes uit het leven van Maria en Jezus voorstellen  Meesterkunstenaar Vincent van Kastave schilderde de fresco’s rond 1474.

Ons leek het wel interessant dit haast nog originele meesterwerk van dichtbij te bekijken. Bij aankomst bleek het kerkje afgesloten en konden we alleen door de ramen iets van de beschildering bekijken.
Toen wij op  het punt stonden verder te gaan, kwam er net een auto aan waar een 4 tal mensen uit stapten. Eén van deze mensen had een sleutel van het kerkje en nodigde ons uit samen met 3 andere toeristen de beschilderingen
alsnog van dichtbij te gaan bekijken.
Tegelijk kregen we een uitleg over de verschillende voorstellingen. Er waren originele tekens waarmee de collecte werd bij gehouden. Onvoorstelbaar dat zoiets zo’n 6 eeuwen geleden gemaakt is!”