Een emmer in de kerk?!

Water in de kerk, water in de bijbel, waterverf en een mooi verhaal over een krachtpatser die op z’n knieën moest in het woeste water van een rivier! Het is wel duidelijk dat het thema van Lering en Vermaak op zaterdag 27 september water was.

Pastoor Leen liet al wandelend door de kerk zien dat er op heel veel plekken water te vinden is. Meteen al als je de kerk binnenkomt hangen links en rechts de wijwaterbakjes. Je kunt met je vingertoppen nat een kruisteken maken en je weer herinneren dat je gedoopt bent en bij God hoort. Dat er water in het doopvont zit, was geen verrassing, maar wat betekende toch dat mooi glimmende emmertje met plantentakjes erin? Veel water in de kerk wordt gebruikt met een speciale betekenis, maar er is ook ander, heel belangrijk water: in de bloemengieter om de bloemen in de kerk lang mooi te laten zijn! Een Lering en Vermaakkind noemde nog iets wat de pastoor over het hoofd had gezien: het orgel heeft ook water nodig. Slim kind!

Een ander onderdeel van de middag was het ontdekken van de betekenis van water in verscheidene bijbelverhalen. Het verhaal van Mozes begint haast in het water, in dat biezenmandje. Maar ook later, bij de doortocht door de Rietzee, is er dreigend water. Water kan ook schoon maken. Sommige zieke mensen worden er zelfs beter van. Dat ondervond legeroverste Naäman. Als we over Jezus lezen, komen we ook water tegen: veel van zijn vrienden waren vissers en Hij zegt zelf water te zijn voor mensen die dorst hebben naar echt leven!

Met waterverf een schilderwerk maken over water, dat levert kunstwerkjes op over zeeën met mooie stranden, rotsen of gestrande schepen, vissen en zwemmende dino’s, een zwembad met glijbanen en een groot glas limonade met een rietje.

Tijdens de middag had elke groep een deel van het verhaal van de reusachtig sterke Offerus ingestudeerd. Als laatste onderdeel werd het hele verhaal gespeeld. We konden zien hoe Offerus op zoek ging naar de machtigste heer. De koning bleek bang voor de duivel en de duivel liep hard weg voor een kruis. Offerus wilde de heer van dat kruis wel ontmoeten. Een kluizenaar zei hem dienend werk te doen, iets waar hij zijn krachten goed kon gebruiken. Zeven jaar lang droeg Offerus mensen op zijn rug door een rivier. Tot hij op een keer een kind te dragen kreeg. Een speciaal kind, want toen Offerus het water inliep met dat kind op zijn schouders, werd het zwaarder en zwaarder. Alsof de hele wereld op zijn schouders lag! ” Je hebt nog meer dan de wereld gedragen,” zei het Christuskind, ” Je hebt de Heer die de wereld gemaakt heeft gedragen.” Offerus werd gedoopt in het water van de rivier en vanaf dat moment heette hij Christoforus of Christoffel. Dat betekent Christusdrager.

Na de afronding op het altaar met onze eigen gebeden, was het tijd om weer naar huis te gaan. De kinderen en de leiding van Lering en Vermaak hebben er weer heel wat bijgeleerd!