3 Avonden ‘Oud-Katholiek’

Voor iedereen die meer wil weten over betekenis en achtergronden van de ‘OKK’.

Er valt nogal wat te zeggen over onze kerk. Wat maakt haar anders? Hoe verhoudt zij zich tegenover de grote Roomse zus en de Protestantse broers? Hoe is dat zo gekomen? Wat is haar betekenis en bestaansrecht?
Drie avonden over drie belangrijke thema’s rond de Oud-Katholieke Kerk: ‘Spiritualiteit’, ‘Liturgie’ en ‘Kerk’. We hebben niet de minste sprekers uitgenodigd: Dr. Jan Visser, Dr. Matthijs­ Ploeger en de bisschop van Haarlem, Dr. Dick Schoon. Alledrie hebben ze hun sporen binnen de Oud-katholieke wereld ruimschoots verdiend en geven ze een verrassende kijk op ons kleine kerkgenootschap.

De drie avonden kunnen ook los gevolgd worden

woensdag 11 februari,  Spiritualiteit
Bestaat er een ‘oud-katholieke spiritualiteit’? En zo ja, waar uit zich dat dan in? Staan oud-katholieke­ gelovigen anders in de wereld dan rooms-katholieken­ of protestanten? Of, nog eerder: wat is eigenlijk spiritualiteit?­ Wat kan een modern mens met dat veel ge- en misbruikte begrip? Hoe geeft de Oud-Katholieke Kerk er invulling aan? Als iemand een duidelijk licht kan laten schijnen op dit onderwerp is het wel Jan Visser, Oud-katholiek theoloog.

dinsdag 24 februari,  Liturgie
De kleuren van de kazuifels, de kaarsen op het altaar, de wierook, het staan, zitten, knielen… elke viering in de kerk heeft z’n eigen geschiedenis en zijn eigen ‘draaiboek’. Maar wat is dat eigenlijk: ‘Liturgie’? Wat probeert een kerk ermee te bereiken? Kunnen moderne mensen daar nog iets mee?
Matthijs Ploeger legt uit, daagt uit, verduidelijkt en gaat in gesprek. Weet eeuwenoude tradities en nieuwe gebruiken van moderne betekenis te voorzien.

woensdag 11 maart,  OK Kerk
Een interessant en boeiend verhaal: de ontstaansgeschiedenis van de Oud-Katholieke Kerk, zeker als je het te horen krijgt van Dick Schoon, de nieuwe bisschop van Haarlem, die er zijn proefschrift aan wijdde. (dat nu al de ‘Dikke Schoon’ wordt genoemd). De aanleiding en oorzaken van de breuk met Rome, de eigen ontwikkeling tot een typisch ‘Nederlandse kerk’, het Jansenisme, de huidige positie op de kerkelijke kaart van Nederland… En de manier van presentatie van Dick Schoon zorgt er vanzelf voor dat het geen droge kost wordt.

Alle drie avonden beginnen om 20.00 uur
plaats: De Akker (gebouw naast de kerk) op 11 februari en 11 maart en de kerk St. Vitus, Melkpad 12 op 24 februari
Toegang vrij
Van te voren opgeven hoeft niet, maar is wel prettig.
Informatie en opgeven:
Pastoor Leen Wijker
Tel. 035-6248009
pastoor@stvitus.nl