Sensatie en beginselstrijd

De Kruiswegstatie is een verbeelding van de lijdensweg van Jezus naar zijn dood. Die weg van het gerechtsgebouw van Pilatus naar Golgotha is voor veel kunstenaars bron van inspiratie geweest.

Zoals voor Aad de Haas (1920-1972). Hij schilderde 16 (!) staties voor de Sint Cunibertuskerk in het Limburgse Wahlwiller. En die moesten er op last van het Bisdom Roermond op Goede Vrijdag 1949 uit. ‘Sensatie en beginselstrijd! ‘ kopte De Gazet van Limburg in die dagen. Aad de Haas heeft de kunstwerken zelf de kerk uitgedragen. Negen jaar na de dood van de schilder zijn de werken teruggehangen in de kerk van Wahlwiller.

Doris Hötte,  conservator van museum De Lakenhal in Leiden, zal in een lezing, uiteraard met beeldmateriaal, vertellen over Aad de Haas en wat het bijzondere van deze Kruisweg is. Ook de vraag waarom de kunstwerken verwijderd moesten worden, komt aan bod.

U bent bij deze van harte uitgenodigd voor deze lezing.

Datum: 25 maart 2009
Aanvang: 20.00 uur
Plaats: De Akker, Melkpad 14A in Hilversum

Meer informatie: pastoor Leen Wijker,
tel.: 035 624 80 09, e-mail: pastoor@stvitus.nl