onze oudste parochiaan

 

Afgelopen donderdag is ze 99 geworden: Martha Tesink, geboren Jaarsma, en enig kind van de bekende Helderse zeeschilder Haaike Jaarsma. (Google maar eens op: H.A. Jaarsma).

Toen ik haar bezocht leek haar gebroken heup alweer aardig goed hesteld en ik heb er dan ook niet speciaal meer naar gevraagd, want ze begreep niet elke vraag die ik stelde even goed. Wat ze wèl begreep was mijn vraag hoe ze toch als echte Den Helderse ooit in ‘t Gooi was terechtgekomen. Dat ging als volgt: Ze was eens op vakantie met haar ouders. Met de boot natuurlijk. En voeren toen een keer over de Loosdrechtse plassen. Bij een aanlegplek kregen ze daar eens 3 jongens in de boot op bezoek. En de jongen die toen noodgedwongen naast haar moest gaan zitten, omdat dat nog de enige vrije plek was, die is het geworden! Al moesten ze nog wel een paar jaar wachten, want ze mocht van haar moeder niet trouwen vóór ze 22 was. Maar hij kwam uit deze buurt en zo is ze in Bussum komen wonen. Ik denk dat ze altijd al Oud-Katholiek was en daarom onze Hilversumse parochie heeft gevonden.

 

En ook in haar kamer in het Bussumse verzorgingshuis hangen uiteraard een paar Jaarsma’s aan de muur.

Wij hebben er trouwens thuis ook twee hangen, waarvoor mijn ouders (met ons) indertijd speciaal naar Den Helder waren gereden (in onze eerste auto) om ze uit te kiezen. En misschien hangen er wel bij meer parochianen ……