woensdag 9 maart

Het is aswoensdag. Vandaag begint de veertigdagentijd (van oudsher: “de vasten”). 

In deze eucharistieviering, waarin pastoor Leen Wijker voorgaat, worden de oude palmtakken ingezameld en verbrand, en krijgen de parochianen een askruisje uitgedeeld.

Bij de uitgang zal een extra collecte worden gehouden ten bate van het vastenproject. Dit jaar is het vastenoffer bestemd voor het straatpastoraat in Leiden. De doelgroep van het Straatpastoraat wordt gevormd door de dak- en thuislozen van Leiden, de bewoners van het Sociaal Pension, de bezoekers van het Inloophuis Psychiatrie en de bewoners van de Crisisopvang. Van al deze voorzieningen wordt gebruik gemaakt door mensen die vaak minder te besteden hebben dan het sociale minimum. Men is echter niet alleen bezig met overleven. Men zit ook met allerlei vragen over zingeving, schuld, schaamte, enzovoort. Er is behoefte aan “eigen vieringen”, waar mensen op hun eigen manier kunnen bidden en zingen om zo hun geloof te beleven.

Paul Brommet is de eerste straatpastor in Leiden. Alles moet dus nog van de grond af worden opgebouwd. Met steun van het vastenproject kan daarvoor een stevig fundament worden gelegd. In eerste instantie zal het geld gebruikt worden voor het van de grond krijgen van regelmatige vieringen. Vervolgens komt “een dagje uit” in beeld. Tenslotte komt het instellen van een klein fondsje aan de orde, waaruit een attentie voor een verjaardag of een bijzondere prestatie kan worden betaald. Een bloemetje bij ziekenhuisopname en bij overlijden is dan ook mogelijk.

Het leggen van een goede basis leidt tot een beter vooruitzicht op continuïteit. Het straatpastoraat is een vorm van pastorale basiszorg die er toe doet!

 

Vanaf vandaag is weer het bezinningsboekje voor de veertigdagentijd beschikbaar. Het boekje heet deze keer “De weg van de Messias”, en bevat gedachten en gebeden voor deze periode en voor de Paasweek, aan de hand van de Handelingen der Apostelen. Het kost (minimaal)  € 2,50.