Aanvulling gemeentevergadering / Synode

Voor de gemeentevergadering van vanavond liggen de kopieën al klaar, bij deze de digitale bestanden met enkele Synode-cijfers. Die cijfers staan voor vanavond niet op de agenda, wel voor de Synode op 22 november waar u van harte welkom bent op de publieke tribune.

Graag meteen ook uw aandacht voor het onderstaande:

Tijdens de jubileum-eucharistieviering op 23 november aanstaande wordt er net als in andere vieringen gecollecteerd. De opbrengst willen we bestemmen voor een doel in Hilversum en dan een bestemming waarin – denkend aan hoe het kerkgebouw voor ons een huis van God is – sprake is van een huis, een thuis kunnen zijn. De opbrengst van de collecte zal worden verdubbeld vanuit de post diaconie van de parochie. We willen u vragen met ons te kiezen uit twee doelen:

De Vluchtheuvel/Cocon (Neuweg 89, 95)
Crisisopvangscentrum De Vluchtheuvel biedt onderdak aan mannen, vrouwen en kinderen die om wat voor reden dan ook dakloos zijn geworden. Dit zijn mensen die altijd zelfstandig hebben gefunctioneerd in de maatschappij, maar om wat voor reden dan ook alles zijn kwijtgeraakt. In De Vluchtheuvel kunnen zij ongeveer drie maanden verblijven. De Vluchtheuvel is niet bestemd voor mensen die slechts voor enige tijd onderdak zoeken. Het centrum is er voor mensen die naast onderdak ook begeleiding nodig hebben en gemotiveerd zijn om te werken aan hun problemen. De Vluchtheuvel biedt plaats aan zestien mensen.

Bij de Cocon kunnen volwassen mannen en vrouwen zonder thuis terecht voor een slaapplaats, een maaltijd, een kop koffie en een beetje gezelligheid. De Cocon bestaat uit drie onderdelen:
. Het Passantenverblijf: Hier kunnen dak- en thuislozen enkele dagen per maand overnachten.
Ook is er kortdurende crisisopvang voor mensen in acute nood.
. Het Inloop- en Dienstencentrum: Dit centrum biedt faciliteiten die het leven van dak- en thuislozen er iets aangenamer op maken.
. Het Sociaal Pension: Hier werken ex-daklozen aan het oplossen van problemen die zelfstandig wonen nog in de weg staan.

De Vluchtheuvel en de Cocon zijn hulpverleningscentra uitgaande van de RIBW, de Regionale Instelling voor Begeleid Wonen (RIBW) Gooi & Vechtstreek, en worden voor hun zorg gesubsidieerd vanuit de gemeente.
Extra geld kunnen ze goed gebruiken. Bij de Vluchtheuvel voor bijvoorbeeld cliënten die weer zelfstandig kunnen gaan wonen en hun huis moeten inrichten. Ook bij de Cocon, waar een dakloze om een financiële bijdrage wordt gevraagd voor een overnachting, zijn er kosten waarin het centrum niet kan voorzien. Er is een aparte bankrekening ‘Vrienden van de Cocon’ waarop particulieren, bedrijven en kerken hun giften doneren en waaruit bijvoorbeeld tandheelkundige hulp of voetverzorging worden vergoed. Ook het jaarlijkse zomerfeest voor de doelgroep wordt hier gedeeltelijk uit betaald. 

Inloophuis Wording (Vaartweg 18 – 20)
Het Inloophuis is een open huis voor ieder die om welke reden dan ook dakloos of thuisloos geworden is en ook voor hen die leven met een verslavingsprobleem of voor mensen die zich gewoon eenzaam voelen. De medewerkers in het Inloophuis willen graag vanuit een christelijke overtuiging de zorgen van die mensen delen. Er is er gratis koffie, thee, brood en soep en iedere donderdagavond is er een gratis warme maaltijd. De maaltijd wordt op christelijke wijze geopend en beëindigd, waarbij een korte Bijbeloverdenking plaats vindt. De medewerkers willen ook een luisterend oor zijn voor de bezoekers. Wanneer het nodig of gewenst is, worden bezoekers verwezen en/of begeleid naar de Sociale Dienst, opvangtehuizen of andere (hulpverlening)-instellingen.

Inloophuis Wording ontvangt geen subsidie van de gemeente. Diverse Hilversumse kerken ondersteunen het huis.

www.vluchtheuvel.net
www.coconhilversum.nl
www.inloophuis-wording.nl

Tijdens de gemeentevergadering kunt u laten weten welk doel uw voorkeur zou hebben, maar u kunt ook via een email naar de secretaris uw keuze kenbaar maken. Bent u komende zondag 9 november in de kerk, dan kunt u het ook aan Inge laten weten.

 

Vriendelijke groet,

Inge van Maaren.