Uitnodiging voor 18 en 21 januari

Beste parochianen,

Graag wil ik u uitnodigen voor (en herinneren aan) twee bijzondere dagen in de komende week.

Allereerst komende zondag 18 januari. Dan begint de bidweek voor de eenheid van de kerken. Op die zondag is er een oecumenische viering samen met de protestantse Regenboogkerk en de rooms-katholieke parochie van OLV-Verrijzenis. Thema van die zondag is ‘Dorst’. Ook de kinderen zullen daar in de kinderkerk mee bezig zijn. De oecumenische viering wordt gehouden in de kerk van OLV aan de Naarderstraat 106, een paar honderd meter van onze kerk, waar die morgen geen dienst zal zijn. De aanvang is 10.00 uur, maar u kunt al eerder naar het parochiehuis ’t Spintje naast de kerk komen, want om 9.30 uur is daar een gezamenlijk ontbijt. Wilt u al meer weten over de week van gebed voor de eenheid en/of het thema, kijk dan verder op de website www.raadvankerken.nl.

Op woensdag 21 januari zal als afsluiting van ons 125-jarig jubileum in onze kerk een symposium worden gehouden onder de titel: Toekomst voor geloof en kerk in de 21e eeuw. Er staat een punt achter die zin. Dat zou volgens sommigen ook een vraagteken kunnen zijn, volgens anderen een uitroepteken.
Het symposium wordt gehouden midden in de week van gebed voor de eenheid van de christenen. In Nederland en heel West-Europa zijn in de 20e eeuw niet alleen de christelijke kerken maar ook het christelijk geloof zelf vanuit het centrum van de samenleving naar de rand verdrongen. Minder mensen voelen zich door het christelijk geloof aangesproken en de uiterlijke verschijningsvorm daarvan is in veel gebieden aan het verdampen. Hoe zal de toekomst van geloof en kerk in de 21e eeuw er uit zien?
Een onderwerp waar wij als parochie en parochianen over willen nadenken. En dat doen we niet alleen. Naast u zijn er drie sprekers uitgenodigd die hun gedachten hierover met ons willen delen: ds. Klaas van der Kamp, algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland; Anton de Wit, (rooms-katholiek) religiejournalist en schrijver, en dr. Mattijs Ploeger, rector van het Oud-Katholiek Seminarie aan de Universiteit Utrecht. De avond zal worden geleid door Elsbeth Gruteke, bekend onder andere als  EO-presentator van ‘Dit is de dag’ op (toen nog) Radio 1.
En ook zijn uitgenodigd de pastores en verantwoordelijke personen van kerken met elkaar verbonden in de Hilversumse Raad van Kerken en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties in de gemeente Hilversum. Maar iedere parochiaan, gemeentelid of belangstellende – ook van buiten Hilversum – is van harte welkom om deze avond mee te maken en mee te praten/mee te denken.
Het symposium vindt plaats in de kerk en begint om 20.00 uur. Na afloop (22.00 uur) kan er worden nagepraat.

Ik hoop dat net zoals bij de feestelijke jubileumviering in november veel parochianen aanwezig zullen zijn. Voor wie het bezwaarlijk is ‘s avonds op pad te zijn: neem contact op met een mede-parochiaan om te carpoolen of laat het anders onze secretaris Maghalie (secretaris.vitus@upcmail.nl) weten. Dan proberen we iets te regelen.

Naast het uitnodigen om aanwezig te zijn bij deze twee gebeurtenissen in de parochie, moet ik helaas ook melden dat de aangekondigde oecumenische gesprekskring (vier avonden in januari en februari) niet doorgaat wegens te weinig aanmeldingen.

Vriendelijke groet,

Wietse van der Velde,
pastoor