Wat doet u dit jaar met Allerzielen?

U heeft het misschien al gelezen in de vorige editie van ‘Parochieberichten’:  binnen onze parochie is een gesprek op gang gekomen rond Allerzielen. Welke invulling geven wij hieraan en hebben wij een extra dimensie toe te voegen naast bestaande (vaak seculiere) herdenkingen? Op zondag 2 oktober heeft een groep parochianen daarover gesproken tijdens de koffie. De ideeën die Laurette en Wietse verwoordden vanuit onder andere de liturgiecommissie, raakten bij velen een snaar. De kern: het (blijven) noemen van de namen van overledenen, waarbij we als gelovige gemeenschap ook een venster naar de hemel willen openzetten. In liefdevolle herinnering en soms met verdriet gedenken. Daarnaast willen we ook een bedding zijn voor troost en hoop. Tijd, ruimte, aandacht, stilte, en luisteren naar iemands verhaal. Juist binnen de muren van onze Vituskerk. Spontaan boden verschillende aanwezigen hulp aan, bijvoorbeeld om luisterend aanwezig te zijn in de kerk tijdens de open kerkdagen rond Allerzielen. 

Hoe vullen we dit concreet in?
Rond de gedenksteen bij de gedachteniskruisjes wordt van zaterdag 29 oktober tot na woensdag 2 november (Allerzielen) een gedenkplek ingericht. Anneke de Ridder geeft daar vorm aan een (tijdelijke) gedenkmuur van stenen. Op die stenen schrijft Anneke enkele namen van overledenen. Namen van mensen van wie nu geen kruisje meer in de kerk hangt. Wie het een mooie gedachte vindt hier de naam van een dierbare op te laten schrijven, mag dit (liefst zo spoedig mogelijk) laten weten aan Anneke (gerardanneke@telfort.nl). Komende zondag (23 oktober) ligt er hiervoor ook een lijst in het grote portaal klaar. Het is wel van belang te weten dat het nu, dit jaar, een tijdelijke muur is. De hierop geschreven namen blijven dus niet in de kerk.
Bij de gedenksteen staat ook een mand met kleine steentjes. Hierop mag ieder zelf namen schrijven, om daarna dat steentje neer te leggen bij de muur onder de gedenksteen. Deze steentjes blijven wel in de kerk. Voor de eeuwigheid, dat kunnen we niet beloven, maar wel lang. Ook staat er een prikbord waarop een fotootje, bloem of ander symbool achtergelaten kan worden. Wie dit symbool weer mee naar huis wil na deze week, kan op de achterzijde naam- en adres schrijven, dan zorgen we hiervoor. En er is ruimte om een briefje tussen de stenen van de muur te stoppen.
Verder wordt de kerk passend aangekleed met bloemen en natuurlijke materialen door de bloemengroep. In het portaal liggen boeken rond het thema rouw om in te zien.  Aan de linkerzijde van de kerk, rond de gedenksteen, zijn verschillende kunstuitingen te zien. Kaarsjes  kunnen aangestoken worden en er kan in het voorbedeboek geschreven worden.

De kerkdeur staat open op zaterdagmiddag 29 oktober (13 – 16u), zondag tot na het herdenkingsconcert (11.30 – 17.30u) en woensdag 2 november, Allerzielen, (10.15 – 19.30u).
Op zondag 30 oktober vindt om 10.00 uur de eucharistieviering Allerheiligen/Allerzielen plaats, met gelegenheid een kaars aan te steken, waarbij u eventueel ook zelf een naam hardop kunt uitspreken.
Zondagmiddag om 16.30 uur een herdenkingsconcert, met Bob van der Linde, ensemble Wilskracht o.l.v. Anne Jans en ons eigen Vituskoor. Er worden delen van het Requiem van Rutter uitgevoerd, een sonate van Gabrieli en het motet ‘Heer herinner U de namen’ wordt gezongen.
Woensdag 2 november is om 09.45 uur gesproken eucharistie en ‘s avonds om 19.00 uur een kort avondgebed ter afsluiting van Allerzielen.

Het is zomaar een begin. Er kan vast van alles beter of anders.  Maar wie weet groeit er een nieuwe Sint Vitus-traditie rond Allerzielen. Waarin de deuren wijd openstaan. Met wellicht in de toekomst een vast plekje voor naamplaatjes en steentjes.

We hopen dat deze aandacht iets betekenen mag voor mensen om ons heen, voor mede-Hilversummers en voor onszelf. Wat zou het mooi zijn, wanneer ieder om zich heen kijkt en voor parochianen of buurtgenoten die niet zo mobiel zijn, vervoer regelt naar één van deze momenten in de kerk.

Wie nu en de komende jaren wil meedenken en meedoen, welkom!
Contact:
Pastoor Wietse (pastoor@stvitus.nl), Laurette (laurette.vangeene@gmail.com)

 

Vriendelijke groet,
Laurette van Geene