Parochiemail Maart 2017

Beste parochianen,

Hierbij weer een nieuwsbrief waarin we u willen informeren over de activiteiten en het wel en wee vanuit parochie en kerkbestuur. Onze paasnieuwsbrief verschijnt op 5 april aanstaande.

Wel en Wee

Onze gelukwensen zijn voor Elly en Bert Bruining-Klören, Laan van de Heelmeesters 5, 1211 MT Hilversum. die op 20 maart mochten vieren dat zij zestig jaar geleden in het huwelijk traden. Zij zijn dankbaar dat zij dit feest met hun kinderen en kleinkinderen mogen beleven. Wij wensen hen onder Gods zegen nog goede jaren samen.

Nadat Jan Rinkel door een brand uit zijn huis aan de Kruidenmeent was verdreven, verbleef hij tijdelijk in een verzorgingshuis in Laren. Daar brak hij ongelukkigerwijze een heup. Nu verblijft hij voor revalidatie in Gooizicht, Paulus van Loolaan 21, Hilversum. Het gaat hem nu gelukkig een stuk beter. Als hij Gooizicht mag verlaten zal hij een nieuw appartement in Bussum gaan betrekken. Veel sterkte gewenst.

De verslechterende gezondheid van Ben van Wettum, Jan van Riebeeckweg 98, 1212 EN Hilversum, bindt hem aan huis, waar hij door zijn partner Gerard trouw wordt verzorgd. Ben heeft gevraagd om hem de zalving van de zieken te geven om hem te versterken op deze etappe van zijn levensweg.

Na een ziekenhuisopname kon Martien Parmentier weer naar zijn kamer op Albertus Perkstraat 14-15, 1217 NS Hilversum terugkeren. Langzamerhand gaat het hem nu weer wat beter. Wij wensen hem en zijn vrouw Annemieke vrede en geduld en bovenal Gods voelbare aanwezigheid.

Sara, de kleine dochter van Lisa en Edwin Vosman-de Ridder werd voor een operatie in het ziekenhuis opgenomen. Helaas kon de operatie geen doorgang vinden en zal Sara eind deze week naar huis, Neerijnen 72, 3772 ES Barneveld, terugkeren. Haar ouders, grootouders en andere naasten bereiden zich voor op het afscheid van Sara. Woorden schieten tekort bij de gedachte hieraan. Ik hoop dat zij bij alle twijfel en verdriet die een mens hierbij overvalt, toch troost en sterkte mogen vinden bij God en bij elkaar.

Boekenmarkt voor vastenoffer en Vladimir

Op zondag 26 maart werd door de kinderkerk na afloop van de viering de traditionele boeken- en cd markt met verkoop van eigen gebakken koekjes en cake gehouden. De opbrengst is ten bate van het vastenoffer en Vladimir, de jongen in een kinderhuis in Moldavië, die door de kinderkerk wordt ondersteund. De dag daarvoor was een stralende lentedag en dat deed een aantal volwassenen besluiten om voor hetzelfde doel een voorverkoop op het kerkplein te organiseren. Ook al bracht de verkoop op zondag meer op dan op zaterdag, toch was het goed dat onze kerk op die manier liet zien waar ze mee bezig is. Totaal werd er voor 157,50 euro verkocht aan boeken, cd’s, dvd’s en baksels. Dank aan de kinderkerk voor dit initiatief en aan iedereen die meegeholpen heeft!

De Vitus

Helaas komt het aprilnummer van de papieren Vitus te vervallen, onder meer door een tanend aanbod van kopij. Communicatie binnen de parochie en daarbuiten is natuurlijk van essentieel belang. Binnen het kerkbestuur maken we daarvoor nu de nieuwe plannen die we graag met u delen op de aankomende gemeentevergadering. Wilt u meedenken en/of doen, spreek dan een van ons aan of mail naar secretaris.vitus@upcmail.nl.

De Akker

Al heel lang zijn we achter de schermen druk bezig met het zoeken naar een nieuwe invulling voor De Akker. Dit is geen gemakkelijk opgave en een tijdrovend proces. Tot 1 juli aanstaande zal John Tabak de praktische gang van zaken in De Akker nog op zich nemen, maar daarna zullen we verder moeten zonder hem. We vragen u nog wat geduld te betrachten, op de voorjaarsgemeentevergadering hoort u meer over de invulling van De Akker na 1 juli. U kunt er op vertrouwen dat we werken aan dat wat we eerder met elkaar hebben besloten, namelijk;

– dat we een oplossing zoeken die toekomst bestendig is, die een bijdrage kan leveren aan de buurt, die past bij ons ‘kerk zijn’;
– dat er ruimte blijft voor onze eigen activiteiten zoals we die nu kennen.

We hopen op uw begrip en vertrouwen en zullen u zo snel mogelijk informeren als dat kan, maar uiterlijk op 31 mei.

Restauratie glas-in-lood-ramen en sloop garage Nefkens

Al een paar weken staan grote steigers aan de buiten- en de binnenkant van de muren onder de koepel van de kerk. De grote half cirkelvormige ramen zijn dringend toe aan restauratie. Het lood moet – voor een deel voor het eerst in 125 jaar – vervangen worden. De ramen zijn verwijderd en worden in het glasatelier Oud Rijswijk onder handen genomen. Helaas bleek bij het uithalen dat er ook allerlei schade was o.a. aan sponningen en kozijnen. Dat moet nu ook worden aangepakt. Eén en ander betekent dat de oorspronkelijke planning – de ramen terug voor Pasen – zo goed als zeker niet zal worden gehaald. Nu de steigers er toch staan zullen ook de borstbeelden van Petrus en Paulus en al het verdere fraaie stucwerk om hen heen van een tientallen jaren oude laag stof en vuil worden ontdaan.

Wie naar de kerk komt zal ook merken dat er nu eindelijk werk wordt gemaakt van de sloop van het voormalige garagebedrijf naast de kerk. Straks zullen daarop een zeventiental woningen worden gebouwd, die de kerk een heel andere omgeving zullen geven. Eén en ander betekent dat ook de al lang gewenste verbetering van de afscheiding van het kerkplein zal gaan plaatsvinden.

Koper- en zilverpoetsen

Het naderen van Pasen, het feest der feesten, brengt ook dit jaar met zich mee, dat de kerk weer in paastooi moet worden gebracht. Een onderdeel daarvan is dat het zilver en het koper in de kerk feestelijk glimmen. Om dat tot stand brengen zijn er mensen nodig die hun handen voor het poetsen uit de mouwen willen steken. De poetsmiddag is op vrijdag 7 april vanaf 14.00 uur in de sacristie van de kerk. U kunt zich aanmelden bij Margreet Vos-van Buuren, tel. 06-51176332.

Koffie

De koffiegroep heeft behoefte aan versterking. Wilt u een keertje de koffie zetten en schenken, dan kunt u dat kenbaar maken bij Karen Dejonge (karen.dejonge@live.nl ). We zijn u allemaal dankbaar, want niets is lekkerder dan een bakje koffie of thee na de dienst!

Activiteiten en vieringen komende week

Donderdag 30 maart: meditatief avondgebed om 19.30 uur

Zaterdag 1 april: Open Kerk tussen 13.00 en 16.00 uur

Zondag 2 april: Eucharistieviering, 10.00 uur ! Vanwege de City Run is het centrum van Hilversum deels afgesloten en de kerk lastig bereikbaar. Zie bericht op de website.

Donderdag 6 april: meditatief avondgebed om 19.30 uur

Vrijdag 7 april: koper- en zilverpoetsen om 14.00 uur

Tot slot: Veertig Dagen Pelgrimeren

De ene voet voor de andere, dat is de titel van het boekje dat onze kerk heeft uitgegeven voor de Veertigdagentijd. De ene voet voor de andere, alleen zo kom je vooruit als je op weg wilt gaan. “Wij trekken maar verder, voetje voor voet, soms lood in de schoenen, soms vleugels van licht. En zo gaan wij verder, steeds verder en verder. Zo trekken wij de horizon open.”, zo gaat een lied dat te vinden is in het Liedboek. Het zou ons motto kunnen zijn.

Het is natuurlijk niet zomaar dat voor het Veertigdagenboekje het thema van de pelgrimage is opgekomen. Het boekje omschrijft pelgrimeren als “de plek waar je thuis bent verlaten om als een ander mens weer terug te komen. Jezelf verlaten om jezelf te vinden.” Door op weg te gaan word je je bewust van jouw roeping, van wat er echt toe doet. “Met het ritme van het lopen groeit de rust om God te vertrouwen en op die roeping in te gaan.” En is dat niet ook precies wat de Veertigdagentijd kan aanwakkeren? Op Aswoensdag zijn we op weg gegaan. Door bezinning en gebed, boetvaardigheid en zelfverloochening, het lezen en overdenken van Gods woord leren we op die weg meer over Jezus Christus en de weg die Hij is gegaan. Maar we staan ook stil bij waar onze weg de zijne kruist en leren zo gaandeweg meer over onszelf. We leren onszelf opnieuw of beter kennen.

Inmiddels is het bijna april. We zijn alweer een volle maand onderweg. Misschien begint de vermoeidheid terrein te winnen. Wie al weken onderweg is, komt immers onvermijdelijk grenzen tegen. Soms liggen die op het terrein van het fysieke. Soms zijn er grenzen aan wat geestelijk of spiritueel mogelijk is. Misschien vraag je je inmiddels af of je het de komende twee weken nog wel uit gaat houden. De situatie sluit aan bij een kaart uit het spel Open Kaart dat ik in de Hilversumse parochie al een paar keer ter hand heb genomen. De kaart heet De Staf en geeft de volgende tekst: “Hoe kan het ook anders? Na kilometers lopen krijg je blaren. Je zoekt langs de kant van de weg een stevige stok om op te leunen. Wat zijn tot nu toe jouw steunpunten geweest?”

Een mooie vraag om over na te denken tijdens de laatste etappen van onze veertigdaagse. En natuurlijk ook een mooie vraag om met elkaar over te spreken.

Hartelijke groet,

Wietse van de Velde, pastoor en Helen Gaasbeek, assisterend-pastoor.

 

 

Wilt u reageren naar aanleiding van deze mail?  Mail dan naar: camphuis@ziggo.nl