Overlijden Sara (2015-2017)

In de afgelopen weken werd het duidelijk dat de kleine Sara de strijd tegen haar ziekte niet zou kunnen volhouden. Tot groot verdriet van haar ouders Lisa en Edwin moesten zij afgelopen zaterdag van haar afscheid nemen. Sara werd geboren op 21 augustus 2015 en al snel werd duidelijk dat zij aan een ernstige ziekte leed. Met grote liefde hebben haar ouders haar in haar korte leven verzorgd. En wij denken hierbij ook aan haar oma en opa Anneke en Gerard haar tante Ronnie en andere familieleden en vrienden. Ook velen in onze parochie hebben intensief met de ziekte van Sara meegeleefd.

Boven de rouwkaart hebben haar ouders hun liefde en gemis in het volgende gedichtje beschreven:

“Ik mis je hier beneden,                                                                                                                        

  en denk heel vaak aan jou.                                                                                                                     

  Zachtjes fluister ik naar boven,                                                                                                              

  dat ik heel veel van je hou.”

Woorden schieten tekort om uitdrukking te geven aan de gevoelens die de dood van Sara oproept. Van dit sterven begrijpen wij niet veel. En toch willen wij vasthouden aan de beloften van God, dat de dood niet het laatste woord heeft en dat Sara geborgen is in zijn hand en dat haar korte leven bij Hem zijn vervulling zal vinden. En wij bidden om troost en kracht voor Lisa en Edwin en voor allen die om hen staan.

Eén van de gebeden die in onze kerk kunnen worden gezegd bij de dood van een kind, wil ik graag hier opnemen:                                                                                                                                                                            

God, Vader van het leven,

eerlijk gezegd begrijpen wij uw liefde niet,

maar in dit moment van verdriet

bidden we U om houvast en om troost,

nu wij afscheid moeten nemen van Sara
Geef haar, die ook uw kind is,

uw reddende hand.
Troost ons met het geloof
dat zij geborgen is in uw liefde, in uw licht.

Door Jezus Christus, onze Heer en broeder,
die U in de kracht van de Geest uit de dood hebt gewekt
en die bij U leeft in eeuwigheid.

Amen.

De afscheidsdienst voor Sara zal worden gehouden op vrijdag 14 april om 13.30 uur in de aula van de begraafplaats De Plantage, Narcissenstraat 260 te Barneveld, waarna de begrafenis in besloten kring zal plaatsvinden.

De afscheidsdienst voor Sara is op dezelfde middag als in onze kerk om 15.00 uur de dienst van Goede Vrijdag zal worden gehouden. Omdat zoals te verwachten is velen uit onze parochie van Sara afscheid willen nemen en ook ik zelf graag naar Barneveld zou gaan, is er ernstig over gedacht om de kerkdienst te verplaatsen naar de avond. Dit betekende een groot dilemma, vandaar dat dit parochiebericht op zich heeft laten wachten. Na veel beraad is er toch besloten om de dienst om 15.00 uur te laten doorgaan.

Natuurlijk zal dat betekenen dat parochianen hun eigen keuze zullen maken en dat velen van hen naar Barneveld zullen gaan. En dat is goed. Ik hoop dat wij in verbondenheid – of wij nu in Barneveld of in Hilversum zijn – de dag van morgen beleven. Immers ons verbindt op Goede Vrijdag Jezus Christus, die door de dood is heengegaan om ons met Hem te doen delen in het leven van en bij God.

Wietse van der Velde, pastoor en Helen Gaasbeek  assisterend pastoor