Parochiemail November 2017

Uit de parochie

Afscheid Helen en John  

Op 1 oktober heeft Helen Gaasbeek haar werk als assisterend pastoor van onze parochie neergelegd. Een week later ging zij bij ons voor het laatst voor in de viering van de eucharistie. Aan het einde van de viering sprak ik haar namens de parochie toe. Als dank voor haar werk in ons midden ontving zij o.a. een aantal boeken waarvan de keuze was bepaald door haar belangstelling voor theologie en geschiedenis en haar banden met de parcohies Hilversum en Leiden. Na de viering was er gelegenheid om persoonlijk van haar in de Akker afscheid te nemen en haar geluk te wensen op haar verdere weg.

Het afscheid van pastoor Helen heeft als gevolg dat alle pastorale en catechetische taken die zij had, nu bij de pastoor liggen. Voor de manier waarop beoogd wordt de ontstane vacature in te vullen, kunt u verderop lezen.

Na afloop van de viering op 22 oktober werd in De Akker door de parochie afscheid genomen van John Tabak, die na 24 jaar afgelopen zomer zijn taak als beheerder van De Akker heeft neerlegd. Een groep parochianen had zich enthousiast ingezet om John de dank en de waardering van de parochie voor zijn inzet te laten merken. Een overvloed van lekkere hapjes begeleidde het gezellige bijeen zijn. Namens de parochianen kreeg John een grote foto van De Akker waarin op ingenieuze wijze kleine foto’s van allerlei activiteiten en mensen uit de periode waarin John en zijn helaas enkele jaren geleden overleden vrouw Ingrid  daar de scepter zwaaiden waren verwerkt. Wij wensen John in zijn nieuwe levensperiode alle goeds.

Oogstdienst                                                                                                                                 Zondag 8 oktober vierden we de oogstdienst, de dankdienst voor de vruchten van de aarde en het werk van onze handen. De bloemengroep had de kerk op werkelijk prachtige wijze versierd en parochianen brachten na afloop van de dienst een groet aan parochianen die door ziekte of anderszins aan huis zijn gebonden.

Personen                                                                                                                                  

Mevrouw Ria Sloot-ten Hulscher, Olivier van Noortstraat 3, 1212 AM Hilversum moest met hartproblemen in het ziekenhuis worden opgenomen. Inmiddels is zij weer thuis en is zij aan het herstellen. Zij kon ook aanwezig zijn bij het afscheid van John, die zij in De Akker in de afgelopen jaren vaak heeft geholpen.

Een ongelukkige val van de trap zorgde ervoor dat mevrouw Petra Boersma-Vos, Röntgenstraat 71, 1223 LV Hilversum, nog meer dan anders aan huis is gebonden. We hopen met haar dat ze spoedig weer wat mobieler zal kunnen zijn.

Pastoraal opbouwwerker

In het afgelopen jaar hebben de Aartsbisschop en het kerkbestuur een intensief contact gehad over plannen voor een noodzakelijke revitalisering van onze parochie. In het kader hiervan kwamen zij tot de conclusie dat het goed zou zijn om te proberen te komen tot de aanstelling van een pastoraal opbouwwerker, die in dat proces zou kunnen helpen. De vacature die door het vertrek van Helen Gaasbeek als assisterend pastoor van onze parochie ontstaan is geeft ruimte om een dergelijke  aanstelling mogelijk te maken.

Zoals u weet wordt er momenteel door een groep mensen (de “tafel van tien”) in overleg met het kerkbestuur al gewerkt aan het opstellen van een revitaliseringsplan voor onze parochie. De resultaten van de ideeën tot revitalisering zullen o.a. in een door het Collegiaal Bestuur goed te keuren en te financieren projectplan dienen te worden opgenomen. Voordat één en ander van het Collegiaal Bestuur definitief groen licht kan krijgen zullen er naar verwachting nog wel een paar maanden verlopen. Het zou onze parochie alleen maar ten goede komen als de pastoraal opbouwwerker zo spoedig mogelijk in die plannen tot revitalisering betrokken wordt. De Aartsbisschop onderzoekt op dit moment of mevrouw Loes Berkhout – velen van u nog wel bekend van de stage die zij een paar jaar geleden in onze parochie heeft gedaan – als pastoraal opbouwwerker kan worden aangesteld. Om het momentum niet te verliezen zal Loes Berkhout hierop vooruitlopend al vast als contact persoon tussen het kerkbestuur en de “tafel van tien” aan de slag gaan. Het kerkbestuur is haar zeer erkentelijk dat zij daar op dit moment in de voorbereiding al haar tijd en energie aan wil geven.

Organist

In de vorige parochiebrief moest ik u melden dat onze cantor-organist Bob van der Linde zijn ontslag per medio november had ingediend en dat wij op zoek moesten naar een nieuwe organist. In de afgelopen weken heeft zich een ontwikkeling voorgedaan die er voor zorgt dat  de procedure om tot de benoeming van een nieuwe cantor-organist te komen gestopt kan worden. Een aantal gesprekken met bij de kerkmuziek in onze parochie betrokkenen heeft namelijk tot het volgende resultaat geleid: Bob blijft voor onze parochie als organist behouden en zal één keer per maand en op de hoogfeesten spelen. Ook wil hij bekijken of het geven van orgelconcerten op onze mooie orgels tot de reeële mogelijkheden behoort. Gerard Ridder zal de taak als koorleider op zich nemen. Bob en Gerard zullen samen met Bart Sonnenschein en Jan Hallebeek het orgelspel tijdens de vieringen verdelen. Afgesproken is dat we deze regeling in eerste instantie voor een jaar willen proberen, waarna die geëvalueerd zal worden. Wij mogen als parochie blij zijn dat wij over vier organisten kunnen beschikken die samen met het kerkkoor zich willen inzetten voor de “musica pro Deo”, de muziek ter ere van God.  

Kerkschoonmaak 11 november

Op zaterdag 11 november is het dan eindelijk zo ver: wij mogen onze handen uit de mouwen steken om het kerkhuis Sint Vitus aan het Melkpad eens bijzonder onder handen te nemen. Wekelijks wordt de kerk schoongemaakt door mensen van een schoonmaakbedrijf, maar die komen niet toe aan de kleine randjes en aan tijdrovende klussen als het regelmatig in de was zetten van preekstoel en kerkbanken. Na de grote werkzaamheden aan de glas-in-lood-ramen in de eerste helft van dit jaar zijn de banken aan een opfrisbeurt toe. Een paar jaar geleden hebben parochianen dat ook al eens samen gedaan en behalve het zichtbare resultaat leverde dat voor de werkers ook een gezellige dag op. Dat hopen wij op zaterdag 11 november ook weer te bereiken.  Het werk start om 10.30 uur. U kunt zich opgeven bij Margreet Vos-van Buuren, tel. 06 511 76 332.  

Eerste communie 26 november

Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar wordt in onze parochie traditiegetrouw het feest van de verjaardag van de wijding van onze kerk gevierd. Dit jaar valt dat op zondag 26 november en zal het een heel eigen accent krijgen omdat op die dag vier jonge mensen voor de eerste maal aan de communie zullen deelnemen. Op een aantal middagen in de voorafgaande weken bereiden Anna Boersma, Anna Giskes, Elin Meijer en Lucas Giskes zich daarop voor. Daarnaast bereidt ik samen met hen en hun ouders ook de inhoud van de viering voor. Wij hopen dat deze dag voor hen en voor de hele parochie een echte feestdag mag worden waarin we de gemeenschap met Christus en met elkaar op een bijzondere wijze mogen ervaren. 

 

Revitalisering parochie – bericht van de Tafel van tien.

In de parochiemail van 6 oktober bent u bijgepraat over de ‘Tafel van 10’, een groep van parochianen die een boost wil geven aan onze parochie. (zie hier het bericht) Afgelopen zondag zijn we voor de eerste keer bij elkaar gekomen en we gaan dat vanaf nu wekelijks doen, afwisselend op de zondag- en maandagavonden. Op die avonden bespreken we hoe we vorm en inhoud denken te geven aan de gedachten zoals die met het kerkbestuur zijn gedeeld en die in een ‘synopsis’ zijn verwoord. In januari hopen we een samenhangend plan te kunnen presenteren. De synopsis kunt u hier downloaden*

Op de zondagavonden, voordat we gaan praten, eten we eerst samen om 18:30 uur in de Akker en hebben aansluitend een meditatief moment in de kerk: een klein half uur zonder vaste liturgie, maar met een korte bezinning, stilte en gebed. (tot ongeveer 20.00 uur)
 
Als u zin heeft om mee te eten en te bezinnen? Welkom op de zondagen met de data hieronder! Het is wel fijn als u zich van tevoren even meldt, zodat we er rekening mee kunnen houden wat betreft het koken (email@marieusmulder.nl). Maar voor een spontaan bezoek is ook ruimte, delen kan altijd!
Via de parochiemails houden we u ook op de hoogte.

zondag 29 okt 18.30u
zondag 12 nov 18.30u
zondag 26 nov 18.30u
zondag 10 dec 18.30u

*https://hilversum.okkn.nl/fman/11873.pdf

TIJD OM SAMEN TE GEDENKEN                                                                              

ALLERZIELEN donderdag 2 november

Komende zondag, 29 oktober, vieren we als parochie het hoogfeest van Allerheiligen en houden wij in diezelfde viering ook gedachtenis voor onze overledenen (Allerzielen).

Anders dan vorig jaar is er op die zondag echter geen apart Allerzielen-concert.  

Onder het motto “tijd om samen te gedenken’ zal donderdag 2 november – de eigenlijke dag van Allerzielen – in het teken staan van het gedenken van onze doden. Die dag staan de kerkdeuren tussen 11.00 en 21.30 uur open.  

’s Avonds om 19.30 uur is er dan een bijzondere bijeenkomst in de kerk.

In woorden, muziek en beelden willen we ruimte scheppen voor liefdevolle en respectvolle herinnering. Wij gedenken onze eigen overleden dierbaren, maar ontsteken ook het licht voor hen wiens naam op deze dag nergens genoemd wordt.

Er is gelegenheid om namen of intenties op steentjes of briefjes te schrijven.

Er zijn mooie bloemen, maar ook heel veel kaarsen die al branden en kaarsen die nog aangestoken kunnen worden.

Er is een boek om die éne naam in te schrijven waarvan iemand het fijn vindt als die hardop zal klinken wanneer we gezamenlijk gedenken.

Bob van der Linde bespeelt beide orgels en gitarist Michael Rothuizen draagt op eigen wijze bij. Het kerkkoor zingt o.a. “Rust nu mijn ziel” en samen met hen zingen we “Vergeet niet hoe wij heten”.

Dit alles in een geheiligde ruimte, in Gods licht.

Zo zijn we een uurtje met elkaar in de kerk waarna er, voor wie wil, nog iets te drinken is.  

U bent van harte uitgenodigd om die dag met ons stil te staan. Heeft u vervoer nodig? Laat het ons weten!

Behalve via de pers verspreiden we ook via de Vitus-Facebookpagina de uitnodiging voor deze dag (graag delen!). Het zou fijn zijn wanneer velen uit onze gemeenschap rond 2 november een poosje in de kerk zijn: gastvrij en luisterend aanwezig.  

Behalve op 2 november zal ook de open kerk op de zaterdagen 28 oktober en 4 november van 13.00 tot 16.00 uurin het teken van gedenken staan.

Meer informatie: bij de pastoor of Laurette van Geene (laurette.vangeene@gmail.com, 06-51004730)     

Gij, die gezegd hebt: ‘Troost mijn volk’,

Voor hen die eenzaam tegen de grond gaan,

Gij die zin gegeven hebt aan ons bestaan,

Gij die onze hart verwarmd hebt,

Tot vrede strekke ons uw naam ‘Ik zal er zijn’.                                      

naar: Huub Oosterhuis,  ‘Alle denkbare’

 

Tentoonstelling emaille iconen enlezing over de mystica Beatrijs van Nazareth.

 

Van 21 oktober tot 17 december wordt in onze kerk een expositie van emaille iconen van beeldend kunstenaar Marleen B. Berg uit Zeist gehouden.

In de tentoonstelling zien we diverse kleinere ikonen van o.a. Christus, Maria en de aartsengel Michaël.

Marleen volgde ook diverse cursussen bij het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen over de mystieke weg aan de hand van psalmen en teksten van mystici. Een weerslag van die belangstelling van Marleen voor de mystiek vinden we in zes grotere werken op de beide zijaltaren. Het zijn verbeeldingen van een geschrift van de middeleeuwse mystica Beatrijs van Nazareth (1200-1268) over haar “seven manieren van heiliger minnen”.   

Dit geschrift Van seven manieren van heiliger minnen bevat de kern van de mystieke leer van Beatrijs van Nazareth. In een klein geschrift van zo’n vijfhonderd regels in proza schrijft zij  over de opgang in de mystieke liefde (Godsliefde). Hierin onderscheidt ze zeven vormen van ervaring: zuiverende liefde, dienende liefde, het onverzadigbare verlangen naar de volle liefde, de mystieke liefdesvreugde, de liefdesstorm, de zegevierende liefde en de overgang naar de eeuwige liefde. 

Beatrijs van Nazareth werd in Tienen in België geboren. Vanaf haar zevende jaar kreeg zij haar eerste onderwijs in een gemeenschap van begijnen in Zoutleeuw en later op een school van de cisterciënzerinnen van de abdij Bloemendaal in Eerken. Toen Beatrijs zestien was ging zijn naar het klooster Rameia bij Nijvel. Daar leerde zij de non Ida van Nijvel – een vrouw met mystieke ervaringen – kennen. Ida werd voor Beatrijs een venster op God. In 1217 had Beatrijs haar eerste mystieke ervaring toen zij tijdens een misviering uit zichzelf trad en God aanschouwde. Na een jaar ging zij terug naar Bloemendaal waar zij op 25-jarige leeftijd tot non werd geprofest en haar mystieke ervaringen in een soort dagboek (het Liber vitae, het Boek des levens) begon op te schrijven. Vanaf 1237 tot haar dood was zij de eerste priores van de abdij Nazareth in Lier. In de eerste periode daar schreef zij haar “Van seven manieren van heiliger minnen”.

 

Marleen wil belangstellenden graag inleiden in het werk van Beatrijs van Nazareth en daarbij gebruik maken van haar zes verbeeldingen van het visioen in koper en emaille.

Plaats: parochiecentrum De Akker.

Tijd: donderdag 9 november van 20.00 tot 22.00 uur.

 

Op zondag 5 november zal Marleen na de viering in de kerk aanwezig zijn en geïnteresseerden vertellen over haar iconen en over de manier waarop die gemaakt zijn.

  

Tot slot:

 

Agenda voor de gemeentevergadering op woensdag 1 november 2017

Locatie: parochiecentrum De Akker

Aanvang: 20:00 uur

 Welkom, opening  en gebed

Vaststelling van de agenda

Vaststelling notulen vergadering 31 mei 2017

Ingekomen stukken en mededelinge Synode 18 november 2017.

Bespreking van de Synodeagenda –Parochiezaken:

 Situatie ontstaan door het vertrek van Helen Gaasbeek als assisterend pastoor

Revitalisering van de parochie: Tafel van tien; beoogde aanstelling van een pastoraal opbouwwerker

Stand van zaken m.b.t. De Akker

 Plannen voor de vernieuwing van het hek dat het kerkplein afsluit

 Communicatie 

 Financiën van de parochie

      Rondvraag                                                                                               Sluiting

Deze agenda, de notulen en een aantal belangrijke Synode stukken liggen a.s. zondag voor belangstellenden in de hal van de kerk.

 

 

   Hartelijke groet, Wietse van der Velde, pastoor