Kerkbalans 2022

Oud-katholieke parochie St. Vitus
Hilversum
18 januari 2020

Beste parochiaan of gastlid van de St. Vitusparochie,

Het is weer Kerkbalanstijd: de tijd van het jaar, waarin we een beroep op u doen! Niemand hoeft u meer te zeggen dat er (alweer) een vreemd jaar achter ons ligt: kerk open, kerk dicht, activiteiten afgezegd of digitaal vertaald, zoveel als mogelijk geprobeerd om het onderling contact gaande te houden, soms geslaagd, soms mislukt, kortom: het coronaspook heeft ons stevig in de klem gehad. En dan was er ook nog een wisseling van de wacht wat betreft de pastorale bezetting: een pastoorsplek die openviel, werd op creatieve wijze verdeeld over drie personen, en dan probeerden we ook nog zicht te houden op de niet geringe doelstelling die we met elkaar hebben geformuleerd: een kerk te zijn, die niet alleen naar binnen, maar ook naar buiten kijkt: ‘Hoe kunnen we als parochie dienstbaar zijn aan de Hilversumse samenleving en onze buurt?’

Dank!
Als parochie hebben we alle stadia doorlopen, die overal in de samenleving voelbaar waren: hoop op meer ‘normale’ tijden, waarin we elkaar konden ontmoeten zonder allerlei onhandige beperkingen, frustratie als dat niet kon, een snufje moedeloosheid en dan toch weer de energie vinden om door te gaan en er het beste van te maken. Als kerkbestuur danken we u en alle parochianen voor het begrip en de blijken van bemoediging die we daarbij mochten ontvangen. Zo stonden we er als parochie samen voor en dat was geweldig om te merken.

Ondertussen gaat deze brief natuurlijk over geld. Want de kosten van het ‘levende kerk zijn’, liepen gewoon door. Er waren besparingen die we liever niet hadden gezien: minder kosten voor bloemen, kaarsen, wijn, hosties en verwarming, maar die vormen slechts een klein onderdeel van de totaalsom, die we ieder jaar weer uit te geven hebben. We hopen zelfs dat deze kosten het komende jaar omhoog schieten, als we weer volop kunnen vieren en activiteiten kunnen organiseren.

Levende kerk
Het is eerder gezegd: We zijn geen arme parochie. Onze voorouders hebben veel van hun bezit aan de parochie nagelaten en daarmee kunnen we veel van de ‘grote kostenposten’ betalen (onderhoud gebouwen, bijdrage aan de landelijke kerk, salarissen van het pastorale team etc.). Maar willen we een levende kerk zijn, dan hebben we elkaar nodig om de kosten voor de ‘levende activiteiten’ zelf te dragen, vanuit persoonlijke betrokkenheid. We hopen dan ook op uw ruimhartige bijdrage en we durven u zelfs te vragen om, als het maar enigszins mogelijk is, uw bijdrage voor dit komende jaar te verhogen. Maar hoe groot uw bijdrage ook zal zijn: het gaat allereerst om die betrokkenheid!

Doet u mee?
Via deze link kunt u op deze site het formulier invullen. Daarop kunt u aangeven welk bedrag – en in welke termijnen – u wilt bijdragen. Zo weten we als kerkbestuur wat we dit jaar aan inkomsten uit de parochie te verwachten hebben. U kunt dit formulier eventueel ook als pdf downloaden, uitprinten, invullen en opsturen naar of afgeven bij:

Penningmeester OK St. Vitusparochie
Melkpad 14
1217 KC Hilversum

En dan is het aan u
We rekenen er vervolgens op dat u zelf uw toezegging nakomt in de maanden die u op de kaart heeft aangekruist. Het rekeningnummer waarop u uw bijdrage kunt storten is NL45 INGB 0658444522 t.n.v. ‘Kerkbestuur oud-katholieke parochie St. Vitus, Hilversum’.

Met hartelijke groet, namens het gehele kerkbestuur,
Marieke Ridder, pastoor
Dio van Maaren, penningmeester

Kerkbestuur@stvitus.nl