Avondje uit naar Ruth…

De ‘Jong Oud-Katholieke Vrouwen gespreksgroep’ is zondagavond 14 juni j.l. naar de musical Ruth in de Open Hof in Soest geweest.

Het verhaal van Ruth, een weduwe uit Moab die met haar schoonmoeder Naomi terugkeert naar het land Israël, wordt in de musical niet historisch getrouw nagespeeld, maar de regisseurs hebben gekozen voor een verhaallijn die speelt in deze tijd. Daarmee krijgt het verhaal een zeer actuele lading. Wat een vluchteling in ons land meemaakt, komt hierdoor heel dichtbij.

Naomi die vanuit Bosnie naar Nederland vlucht met haar gezin en Ruth als medewerkster van het asielzoekerscentrum Crailo. Na alle ellende die een asielzoeker hier voor zijn kiezen krijgt in Nederland, hoe mooi het ook allemaal voorgeschoteld wordt, gaat Naomi terug naar Sarajevo samen met Ruth. Daar leert Ruth Boaz kennen, die eigenaar is van een meubelfabriek.

De verhalen uit de Bijbel blijken opnieuw wel degelijk actueel. De Bijbel is niet zomaar een verhalenboek met oude verhalen die soms boeiend maar vaak ook schokkend zijn, het is gewoon de werkelijkheid van de hedendaagse tijd die wij hier uit kunnen halen.
Ruth is daar een heel duidelijk voorbeeld van.

Zowel het script, de muziek en de liederen zijn geschreven door een team vanuit de Protestantse Wijkgemeente De Open Hof. Ook het geluid, de belichting, de choreografie, het decor, de kleding en de grime worden door mensen van De Open Hof verzorgd. Zo’n honderd medewerkers werkten mee aan de voorbereiding van een grootse musical over het leven van de bijbelse figuur Ruth.

Het was een hele fijne laatste afsluitingsavond van de gespreksgroep en in september gaan we weer met frisse moed van start.

Petra Boersma.