Oor- en ooggetuigenverslag van het Malvern College-concert

Zondag de 12de, het concert van leerlingen van Malvern College uit Engeland. Dit concert stond onder leiding van Iain Sloan, hun muziekleraar. We wisten niet wat we konden verwachten. Het zou een afwisselend programma zijn met muziek van onder andere Elgar, Purcell, Händel, Saint Saëns en het zou waarschijnlijk wel goed uitgevoerd worden. Maar het is natuurlijk wel gewoon een groep scholieren.

De vraag was ook: ‘komen er mensen’; zondagmiddag, redelijk weer, in de zomer en de vakanties zijn al begonnen. Maar wat schetst mijn verbazing toen om kwart voor vijf de halve kerk al vol bleek te zitten. En de mensen bleven maar komen. Volle kerk dus. En na het horen van de eerste maten waren ook alle andere vragen verdwenen.

De Gooi-en Eemlander schrijft: ‘Vol bewondering tot ontroering hoorden we in een overvolle kerk Engelse getalenteerde jongens en meisjes tussen de 15 en19 jaar wonderschoon zingen’. Eigenlijk valt daar niets meer aan toe te voegen. Prachtig en verbazingwekkend waren ook de soli: helder en zuiver, met prachtige volle stemmen en wat een lef. Het koor gaat zitten, de solist staat alleen op het altaar en zingt zonder merkbare plankenkoorts. Fantastisch. Na afloop zei onze koordirigent Bart:’Hier in Nederland mag je blij zijn als ze op die leeftijd Vader Jacob in canon kunnen zingen, maar daar gaat zingen met de paplepel.’

Na een concert van anderhalf uur kreeg het koor dan ook een staande ovatie. Uit reacties begreep ik dat heel wat mensen zeer onder de indruk waren. 0Het enthousiasme van de toehoorders heeft zich bovendien vertaald in de collecte na afloop, die bestemd is voor een hospice in Kenia.  
Van zulke concerten kunnen we er meer hebben.
 – Sannie Jans, parochiaan en lid van ons kerkkoor.