Driekoningen

Op 6 januari viert de Kerk het feest van de Openbaring van de Heer aan de volken, Epifanie. Deze dag is bij ons veel meer bekend onder de naam Driekoningen. Deze naam herinnert aan de wijzen uit het oosten die ‘met een ster als geleide’ het kind Jezus in Bethlehem vonden en aanbaden als de ‘onlangs geboren koning der Joden’.

Al in de 2e eeuw worden deze wijzen/magiërs in de Romeinse catacomben als koningen voorgesteld (dit naar aanleiding van teksten uit psalm 72 en Jesaja 60, die werden gelezen als voorspellingen van de aanbidding van Jezus door deze onbekende mannen uit het oosten). In de 3e eeuw werd hun aantal naar aanleiding van het drietal van de geofferde gaven (goud, wierook en mirre) op drie gesteld. In de middeleeuwen kregen ze de namen Caspar, Melchior en Balthasar. Dit drietal werd gezien als vertegenwoordigers van de drie rassen der mensheid en de drie toenmaals bekende werelddelen (Europa, Azië en Afrika): de hele wereld kwam dus hulde aan de Koning van de schepping aanbieden. 

Dit jaar wordt de viering van Epifanie in onze kerk gehouden op zondag 3 januari.

(Tekst Wietse van der Velde, afbeelding J.C. Leyendecker