Open monumentendagen

De oud-katholieke kerk St. Vitus is één van de weinige overgebleven neo-barokke kerken in Nederland. Het is een kruisbasiliek, ontworpen door P.A. Weeldenburg en tijdens de Open Monumentendagen op 11 en 12 september bent u welkom om de binnenkant te bekijken en -indien gewenst – vragen te stellen over de kerk en/of parochie aan de gastvrouwen en -heren.

De kerk werd in 1889 in gebruik genomen ter vervanging van de vroegere schuilkerk, de Achterhoofse kerk aan de Stationsstraat. Na een brand in 1958 is de kerk gerestaureerd. Gebrandschilderde ramen en beschilderde panelen maken het interieur al even indrukwekkend als het exterieur.

De Oud-Katholieke kerk (kerk van Utrecht) ontstond in 1723 na een breuk met de Rooms-Katholieke kerk over spiritualiteit en de kerkstructuur en ontwikkelde zich als een kritisch en progressief kerkgenootschap. Zo gebruiken de Oud-Katholieken geen Latijn in de liturgie, kennen ze geen verplicht celibaat en is het drievoudig ambt opengesteld voor vrouwen.

De kerk is open op zaterdag 11 september van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zondag 12 september vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur. De viering op die dag begint om 10.00 uur.

Op zondag zal organist Bart Klijnsmit om 15.00 uur een klein orgelconcert geven en zaterdag zal organiste Elly Bruining-Klören regelmatig het orgel bespelen.