Open kerk in teken van orgel

poster open kerk

De Oud-Katholieke kerk St. Vitus (Melkpad), de R.K. Sint Vitus (Emmastraat), de Regenboogkerk (Koningsstraat), de Grote Kerk (Brink) en het Leger des Heils (Bussummerstraat) houden zaterdag 2 juli en zaterdag 20 augustus ‘open kerk’ van 13.00 tot 16.30 uur. Open kerk is een initiatief van de stichting Kerkarchitectuur in Hilversum. Dit jaar staan de ‘open kerk-dagen’ in het teken van het orgel. Uniek voor dit jaar is de samenwerking met het Gilde Hilversum.

De stichting kerkarchitektuur Hilversum stelt zich ten doel “ondersteunen om de cultuur, historie en de architectuur van kerken en andere monumentale gebouwen in Hilversum onder de aandacht te brengen van een breed publiek door middel van diverse activiteiten, alles in de ruimste zin van het woord”. De activiteiten van de stichting zijn er op gericht  om twee keer per jaar, in vijf kerken gelegen in het centrum van Hilversum, een open dag te organiseren. Tevens worden in de geopende kerken allerlei culturele activiteiten georganiseerd. Het Leger des Heils geeft de bezoekers informatie over hun werkzaamheden.

Bij vier kerken (Emmastraat, Melkpad, Brink en Koningsstraat) kunnen belangstellenden onder begeleiding van een medewerker van het Gilde Hilversum een wandeling maken. De gidsen brengen de wandelaars van kerk naar kerk en vertellen onderweg over de bijzondere gebouwen die men tegenkomt. Wandelingen kunnen bij alle vier de kerken starten. (Vanaf 13.00 tot 16.30 uur vertrekt er ieder uur een wandeling.)

In iedere kerk is op de open kerk-dagen wat te doen. Met name rondom het orgel. In de Regenboogkerk is er aandacht voor ‘het gezicht van het orgel’. Bezoekers kunnen documentatie van orgels over de hele wereld inzien. Er is een doorlopende voorstelling van diverse typen orgels.

In de R.K. Sint Vitus wordt het orgel bespeeld en gedemonstreerd (13.00-14.30 uur en van 15.00 tot 16.30 uur). Belangstellenden kunnen een kijkje in het orgel nemen en te weten komen wat de functie van de orgelpijpen en registers is. Wie wil kan een informatieset meenemen van de orgels met een korte beschrijving daarvan. Tevens wordt een zelfgebouwd koororgeltje gedemonstreerd.

In de Grote Kerk worden liederen van Johan de Heer ten gehore gebracht en is het harmonium te beluisteren.

In de Oud-Katholieke kerk St. Vitus wordt er drie maal (13.30 ,14.30, 15.30 uur)  een korte lezing gegeven over de componist Liszt en diens orgelbewerkingen voor koor en orkest. De aandacht voor Liszt is overigens niet zomaar gekozen. In 2011 is het 200 jaar geleden dat Liszt werd geboren. De organist van de St. Vitus legt in zijn lezing ook de nadruk op bewerkingen voor orgel van composities van andere componisten en besluit deze middag om 16.00 uur met een klein concert van werken van Liszt. Op 20 augustus geeft hij een lezing en workshop over improvisatiekunst aan de hand van literatuurvoorbeelden (13.30 ,14.30, 15.30 uur).

Het Leger des Heils laat op beide dagen het eigen geluid horen en geeft informatie over de werkzaamheden en activiteiten.