Lezing Simone van As in De Akker
Simone van As kent het leven op de Amsterdamse Wallen.
 
Ze werkt er, vanuit de stichting Blood-n-Fire, onder vrouwen die daar prostitueren. Blood-n-Fire Nederland is het initiatief van een aantal Nederlanders die hulp verlenen aan mensen die in de grotere steden van ons land in moeilijkheden verkeren. ‘Armen, verslaafden, prostituees, daklozen, ze vormen een groep in onze verharde maatschappij die zelden in staat is de eigen situatie te verbeteren. Alleen de liefde van God kan een mens weer terugbrengen in zijn bestemming.’

En daarom zoekt Simone contact met de vrouwen op de Wallen.  Een traject dat vele kleine stappen vergt. Van een periode van alleen maar groeten tot iemand mogen verwelkomen  op een creatieve avond. Daar kunnen de vrouwen samen schilderen, knutselen, dansen etc. Simone: ‘De vrouwen vinden dit hartstikke gezellig. En wij trouwens net zo goed. Het is ook elke keer weer een goede aanleiding om nieuwe vrouwen op straat uit te nodigen om bij ons langs te komen. Alhoewel het weinig voorkomt dat een vrouw direct op onze uitnodiging ingaat, is het vaak wel het begin van een nieuw contact. Ondertussen zijn we ook begonnen met een maandagochtend bijbelstudie. Voor zowel ons team als de vrouwen is dit een bijzonder moment. We delen een stukje uit de bijbel en bidden daarna voor elkaar en spreken Gods zegen over elkaars leven uit. Dit zijn hele gave momenten van verbondenheid in Christus.’

Er zijn onder de prostituees nog steeds vrouwen die depressief achter het raam zitten. Die aangeven een hekel aan hun werk te hebben, maar tegelijkertijd absoluut geen weg zien om te stoppen. Simone en haar collega’s proberen deze vrouwen te helpen en steun te bieden. Simone: ‘We zien bij Blood-n-Fire continu de gevolgen van dit werk op de psyche van de vrouwen. De sociaal-emotionele schade is vaak schrikbarend. Vrouwen die kampen met enorme woede aanvallen, geen vertrouwen meer hebben in de medemens, continu zoekend naar echte vrienden maar tegelijkertijd binnen no time weer wantrouwig en vijandig zijn, kampend met angstaanvallen enzvoort.’
Er worden ook positieve veranderingen gezien: vrouwen die een periode van rust hebben gevonden en hard Nederlands aan het leren zijn. Vrouwen die besluiten om te stoppen met prostitutie. En ook koos een paar vrouwen ervoor om gedoopt te worden en zo uit te beelden dat ze hun oude leven inruilden voor een nieuwe.

Op woensdag 2 november kunt u Simone horen vertellen over haar werk.
 U bent van harte welkom bij de lezing die door vrouwenvereniging Priscilla in De Akker is georganiseerd.
 Aanvang: 20.00 uur.