Sint geeft lesje kerkgeschiedenis

Koopzondag. En wie heeft voor 5 december de meeste boodschappen te doen? Juist ja. Het was dus ook niet zo vreemd dat Sint op zondag 27 november aan het shoppen was in Hilversum. Wel was het een verrassing dat hij opeens binnenstapte bij de 11plus-catechese. Toe aan even een pauze en wat te drinken klopte hij aan bij de pastorie. Daar viel hij midden in een gesprek over de kerk van lang geleden.

Sint zette z’n boodschappentas neer (nadat hij een zak kruidnootjes eruit had gehaald en op tafel had gelegd om van uit te delen) en ging er eens even voor zitten. Want die kerkgeschiedenis, daar wist hij natuurlijk van alles van. Hij herinnerde zich nog hoe collega Willibrord West-Europa introk om de goede boodschap te verkondigen. Zelf is Sint meer aan de oostkant gebleven. Met verdriet in z’n ogen memoreerde hij nog de breuk tussen oost en west in de kerk, het  grote schisma uit 1054.

Ook haalde hij nog herinneringen op aan de tijd dat er veel scheef groeide in de rooms-katholieke kerk en dat er van binnenuit kritische stemmen riepen om verandering. Zoals die Maarten Luther toen actie voerde!
Sint deelde van zijn rijke levenservaring en gaf de jongeren nog mee dat ze het hier in Nederland zo slecht niet hebben.
Er zijn jammergenoeg veel voorbeelden te noemen van mensen die moeite hebben een bestaan op te bouwen. Wees vrijgevig, riep Sint ons nog toe, voor hij weer verder moest om zijn boodschappenlijstje af te werken.

Samen met de pastoor hebben de 11plussers nog verder gepraat over die gedeelde kerk, over wie eigenlijk de baas is van de kerk en dat het wel een goed idee is om een synode te hebben.
Dat kerk meer is dan een gebouw en een viering op zondag hebben ze bekeken op de ramen die boven de vier zijdeuren te zien zijn. Zeven werken van goed doen staan daarop afgebeeld. Mooi, maar hoe doe je dat: doden begraven, dorstigen laven, vreemdelingen herbergen, zieken verzorgen, hongerigen spijzen, naakten kleden en gevangenen verlossen? Die 11plussers hebben daar wel een antwoord op!

Tis zomaar een uur op een zondagmiddag, maar je komt er van alles tegen.