Lantaarn

We hebben een lantaarn boven op de koepel van onze kerk. Dat is het kleine torentje waar het kruis op staat, helemaal boven, dertig meter hoog. In bouwkundige term heet dit de lantaarn. Dit is een kenmerkend detail voor de (namaak) barokke bouwstijl van onze kerk.

herstel koepel
Het zal de oplettende passant zijn opgevallen, dat er een maand lang een bouwkraan met een geel bakje bij onze kerk bezig is geweest. Een bakje met ijverige mannen die op grote hoogte aan het werk waren. Het slopen en weer nieuw aanbrengen van hout- en loodwerk. Dat was hard nodig, na ruim 120 jaar, weer en wind.

Als je goed naar boven kijkt, zie je bijzondere details op de lantaarn. Daar zitten acht kleine driehoekjes (tympanons). Die moesten helemaal worden vervangen. Alles moest nauwkeurig worden opgemeten en gefotografeerd. Monumentenzorg van de gemeente Hilversum moest de computertekeningen officieel goedkeuren. We zijn immers rijksmonument. Hierna kon de klus pas echt beginnen. Logistiek moest er ook het nodige geregeld worden. De bouwkraan kan alleen opereren vanaf het terrein van onze goede buur Garage Nefkens. Dat betekent dat zij dan weer op ons parkeerterrein mogen parkeren. Voor het onderhoud van ons gebouw zijn dit soort sessies vaker nodig. Er moet immers op grote hoogte geschilderd, gerepareerd en geïnspecteerd worden. De tijd van dappere mannen die met touwen, ladders en steigers de daken van de kerk beklommen, is sinds het invoeren van de Arbowet voorgoed voorbij.

koepelwerkzaamheden plm 1980

Koepelwerkzaamheden voor de Arbowet… (plm 1980)

De aannemer CELO heeft het karwei tot volle tevredenheid uitgevoerd. Het was een dure maar noodzakelijke klus voor onze parochie. Ondanks de subsidie. Het meeste moeten we toch zelf betalen. We zijn ongeveer € 50.000,- verder. Het is maar dat u het weet.


Hans Jans
Foto’s: Hans Jans en Luuk Giskes