De Johannes Passie van Bach – nog kaarten beschikbaar

Kamerkoor Via Regalis, vocale solisten en een instrumentaal ensemble onder leiding van Bart Klijnsmit zullen in onze kerk op vrijdag 4 april de Johannes Passion BWV 245  van J. S. Bach in kleine bezetting uitvoeren. De Johannes-Passion (1724) wordt vaak vergeleken met de Matthäus-Passion, die Bach enkele jaren later zou schrijven. In vergelijking met de Matthäus is de Johannes muzikaal wat feller en tegelijkertijd ingetogener. Het accent ligt in de Johannes minder op het lijden van Jezus. Jezus komt meer over als een krachtige persoonlijkheid die een boodschap te vertellen heeft. Zijn voor de Matthäus twee orkesten en twee koren nodig, bij de Johannes volstaat een klein orkest en koor. En verder is de Johannes ook een stuk compacter: hij duurt één uur en drie kwartier.

Wat maakt deze uitvoering zo speciaal? De Passie wordt uitgevoerd in een kleine ‘kamermuziekachtige’ bezetting, met een klein begeleidingsensemble. De koorgedeelten worden afwisselend gezongen door een vocaalkwartet en een klein kamerkoor. Daardoor word je als luisteraar meer betrokken bij het verhaal en de muziek.

Kamerkoor: Via Regalis uit Leiderdorp. De solisten zijn: Evelyn Dijk (sopraan) Christa Bornhijm (alt), Erik van Halderen (evangelist/tenor), Gertjan Arentsen (Christus/bas) Peter Wieringa (Pilatus/bas). Dirigent: Bart Klijnsmit.

Toegangskaarten: 12 euro.
Kaarten kunt u bestellen door een e-mail te sturen naar concerten@stvitus.nl of aan de kerk.