Films in de veertigdagentijd: God on trial

Voor de derde keer brengt Filmtheater Hilversum in samenwerking met de PKN Regenboogkerk en onze parochie een serie speelfilms ter bezinning tijdens de veertigdagentijd. De films zullen steeds worden ingeleid en nabesproken.

Dinsdag 11 maart: God on trial (om 14.00 en 20.00 uur)

1943. In een sombere barak in concentratiekamp Auschwitz wacht een groep joodse gevangenen hun afschuwelijke lot af. In hun gesprekken vragen ze zich af hoe het kan dat God, hún God, hen zo in de steek heeft gelaten. Een jongeman beschuldigt God van ‘contractbreuk’; zijn vader gruwelt van de godslastering die hij in deze woorden hoort. Maar een oude rabbi houdt hem voor dat er een eervolle, eeuwenoude traditie is om theologische vraagstukken in disputen uit te praten. Hij stelt voor om het meningsverschil uit te vechten in de vorm van een rechtszaak. Het wordt een proces waarbij God in de beklaagdenbank staat. Is God genadig en heeft dit alles een doel? Wil hij de mensen laten boeten voor hun zonde? Of staat hij aan de kant van de Nazi’s?

Inleiding: Leen Wijker

GB 2008   90 min.   regie: Andy De Emmnoy
met: Stellan Skarsgard, Rupert Graves, Dominic Cooper, Eddie Marsan e.a.

Reserveren: Filmtheater Hilversum