Gezocht: tijdsgevoel

1889: het jaar waarin de Eiffeltoren in Parijs werd afgebouwd en het jaar waarin in december het nieuwe kerkgebouw van de oud-katholieke parochie St. Vitus in Hilversum werd ingewijd. Het jaar 1889 markeert het begin van een periode die fin de siècle wordt genoemd, het einde van de eeuw.  Het is een periode in de West-Europese cultuur van circa 1889 tot 1914. Het tijdvak  kenmerkt zich door tweeduidigheid; enerzijds het goede leven van toegenomen welvaart bij sommigen, het geloof in een toekomst die alleen maar beter kan worden door de sterke ontwikkeling van wetenschap en techniek, en anderzijds angst voor wat komen gaat, fascinatie voor verval en dood, de neiging tot decadentisme. Ook wij hebben een eeuwwisseling meegemaakt, een millennium zelf.
Voor een avond met muziek van de componist Satie (1866 – 1925) zijn we op zoek naar teksten, beelden, gedichten, foto’s uit die fin de siècle-tijd. Teksten en afbeeldingen waarin de spanning van dat optimisme enerzijds en de angst anderzijds op te merken is. Dat mag uit die periode rond 1900 zijn, maar misschien is er wel iets van rond 2000 dat net zo goed past bij dat einde van de eeuw-gevoel. Reacties heel graag voor 20 oktober naar redactie@stvitus.nl

Afbeelding: Santiago Rusiñol, Portret van Erik Satie die het harmonium bespeelt