Noodklok

Vandaag zullen in meerdere landen om 12.00 uur veel kerkklokken te horen zijn. De klokken luiden tegen het oorlogsgeweld in het Midden-Oosten en voor aandacht voor de christenen in Syrië en Irak in het bijzonder.
Van de 1,5 miljoen christenen in Irak in 2003 resten er nu nog een half miljoen. En sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië zijn daar 200.000 christenen gevlucht. Recent nog de vlucht van nog eens honderden christenen uit het Syrische stadje Sadad, dat toevallig op de route lag van de oprukkende jihadisten. Honderden christenen zijn de laatste tijden vermoord. Geweld tegen christenen komt voor in ruim honderd landen ter wereld. In 55 landen is het de laatste tijd erger geworden. (Zie hier een opgave volgens de organisatie Open Doors. Ook Amnesty International vraagt regelmatig aandacht voor vervolging van christenen.) Veel ‘nieuw’ geweld vindt de achtergrond in vormen van fundamentalistische islam. Buiten het Midden-Oosten moeten Pakistan en Noord-Korea genoemd worden. Maar in het Midden-Oosten is de situatie voor christenen intussen kritiek.  Daarom roept de Armeense Federatie alle kerken in Nederland op de kerkklok te luiden.

15 augustus 2015