Fotoverslag 24 december

Terwijl Beatrix Brass bekende kerstliederen speelt – de ene keer ingetogen en dan weer heerlijk swingend -, het hout in de vuurkorf warmte geeft, de kerstman de zweefmolen laat draaien en  engelen zich verkleden, wordt bij een kraam een beker warme chocolademelk ingeschonken. Vanaf een uur of vier lopen mensen, groot en klein, het kerstkerkplein aan het Melkpad op. De stal met herders en de kameel, ezels en andere dieren trekt veel bekijks.

Het kerstkerkplein is de opmaat voor waar iedereen eigenlijk voor gekomen is: de Kinderkerstnacht. In een volle kerk horen de jonge kinderen en hun (groot)ouders het verhaal van de geboorte van Jezus, verteld door een herder. De aan de ingang uitgedeelde vingerlichtjes schitteren regelmatig in de al wat donkere kerk. Kerstliederen klinken en met de hulp van de klanken van de saxofoon en de piano zingen de aanwezigen als een prachtig, groot koor.

Na de eerste viering, terwijl de vingerlichtjes, onderweg naar huis, op het Melkpad te spotten zijn, werken kosters en anderen hard om de kerk weer wat op te ruimen en klaar te maken voor de tweede Kinderkerstnacht. Ook hier wordt goed meegezongen met oude en nieuwe kerstliederen. Met het verhaal van het Dromenmuseum, uitgespeeld door kinderen, jongeren en een paar volwassenen, horen en zien we hoe we onze eigen dromen mogen koesteren en proberen waar te maken. Pastoor Wietse van der Velde legt uit dat we de droom van vrede een beetje kunnen helpen door elkaar aan te kijken en te groeten met een hand geven. Zo wensen we vrede aan de mensen om ons heen. Een mooi vredegroetgeroezemoes in de kerk! Na afloop van de viering komen kinderen en volwassenen naar voren om bij de pastoor en bij dominee Jurjen Zeilstra de zegen te ontvangen. Als herinnering aan de viering krijgt elk kind twee kettingen met een vredesteken mee, eentje om te houden en eentje om weg te geven aan een ander. Het is zaterdagavond 24 december, het feest van de geboorte van Jezus wordt gevierd!