Palm, palmpasen

Geen viering in de kerk op Palmzondag. Geen processie met voorop de kinderen en hun palmpasenstokken. Dit jaar kunnen we niet eens met elkaar die stokken maken … ! Maar daar heeft de kinderkerkleiding iets op bedacht: de palmpaas-challenge!
In het YouTube-viermoment van zaterdag 28 maart, 19.00 uur, hoor je wat die uitdaging is. In dit bericht wordt alles nog een keer uitgelegd en geven we tips, zodat je de komende week aan de gang kunt gaan.

Doe mee en maak je eigen palmpasenstok!
Verzamel de spulletjes die aan de stok horen en hang ze er aan. Als je iets niet hebt, zoek dan iets wat er op lijkt. Wij zijn natuurlijk nieuwsgierig naar wat voor mooie en bijzondere stokken dat zullen worden.

Daarom vragen we ook:
Willen jullie allemaal een foto maken van jullie palmpasenstok? En die foto voor komende vrijdag 3 april naar pastoor Victor – laten – mailen (pastoor@stvitus.nl)?
NB Volgende week Palmzondag kunnen we op de website die foto’s van de palmpasenstokken laten zien. Bedenk dus wel of je een foto stuurt waarop jij samen met je palmpasenstok staat of een mooie foto van alleen de stok.

Hoe maak je een palmpasenstok?
Allereerst natuurlijk de stok zelf. Die is in de vorm van een kruis; het kruis waaraan Jezus  gehangen werd op Goede Vrijdag. Je kunt de stok maken van mooie latjes, maar ook bijvoorbeeld van stokken die je vindt in het bos. Of van … Mag je zelf weten. Maak ze goed vast aan elkaar, met spijkers of met touw, zodat het kruis stevig genoeg is om te versieren en om spullen aan te hangen.

En dan: versier je stok.
Met wat jij mooi vindt. Je kunt hem kleuren met krijt of met verf. Blaadjes en bloemetjes opplakken, omwikkelen met crêpepapier, lapjes of wc-papier. Zelf weten!

Aan een palmpasenstok hangen altijd bepaalde voorwerpen. Die vertellen eigenlijk het verhaal van Palmpasen. Dit hoort eraan:

  • Een palmtakje. Hoort bij het verhaal van de intocht in Jeruzalem, waar heel veel mensen Jezus blij verwelkomden door met palmtakken te zwaaien. Heb je geen palmtakje, dan kun je een takje van een buxus gebruiken of een ander mooi takje met groene bladeren.
  • Een broodhaantje. Brood verwijst naar het laatste avondmaal op Witte Donderdag, toen Jezus brood deelde met zijn vrienden. En een haan, omdat we dan denken aan de haan die drie keer kraaide, toen Petrus bang was en zei dat hij Jezus niet kende. Zo’n broodhaantje kun je zelf bakken. Het recept staat hieronder.
  • Dertig rozijnen, want Judas kreeg dertig muntstukken als loon voor het verraden van Jezus.
  • Twaalf doppinda’s, net zoveel als het aantal vrienden van Jezus, de discipelen.
  • Eieren of paaseieren. Die staan voor het nieuwe leven dat begint met de opstanding van Jezus en ook voor het nieuwe leven dat begint in de lente.
  • Een stukje sinaasappel of citroen (of een zuur snoepje!). Als het maar zuur is, zuur als de wijn die Jezus te drinken kreeg aan het kruis.
  • Versiering: voor het feest dat komt, het Paasfeest.

Misschien hebben jullie deze spullen in huis en anders: Ga op zoek naar allerlei anders dat net zo goed palmtak, broodhaan, rozijn, doppinda, ei of zuur kan zijn. Maak er iets moois van!
En dan: foto maken en opsturen!

Hoe je een broodhaantje kunt bakken lees je hier.  

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *