Vrijheid is

Een lange tafel in de grote kerkruimte, feestelijk gedekt voor zo’n 25 gasten die met de Vrijheidsmaaltijd samen die vrijheid vierden. Met vrijheidssoep, brood van de Turkse bakker, rauwkost, nog meer lekkers op tafel en prettig gezelschap om je heen was de lunch een goed moment op die vrijdag 5 mei. Er werd gepraat, gegeten én geluisterd naar een muzikale bijdrage.

Organisator Leo Kerkhoff opende de maaltijd met een toost – al dan niet alcoholisch – op de vrijheid. In een woordje vooraf werd genoemd dat we de vorige keer, in 2022, net uit de corona kwamen en in de oorlog met Oekraïne.
Veel mensen dachten – of hoopten in elk geval – dat die oorlog snel voorbij zou zijn. Helaas bleek dat niet zo te zijn. Veel Oekraïners zitten – ook hier in Hilversum- nog in de opvang. Te wachten, te hopen. En ondertussen lijkt de wereld weer onveiliger te worden. Met Sudan als voorlopig laatste dieptepunt.

En toch, we waren weer samen om te vieren dat we 78 jaar geleden bevrijd werden van onze tegenstanders. Dat we onze eigen keuzes kunnen en mogen maken. En ook zaten we daar weer, omdat vrijheid onze blijvende aandacht nodig heeft.

De vorig jaar overleden zeezeiler Henk de Velde schreef in een boek: ‘Vrijheid is dat je niet hoeft te doen wat je niet wilt.’
Een van de uitspraken waarover doorgepraat kan worden, en niet alleen op 5 mei!