Film & Religie: The New Boy

Wanneer een negenjarige Aboriginal-weesjongen in het holst van de nacht aankomt bij een afgelegen klooster, komt hij onder de zorg van een afvallige non. Donderdag 18 juli gaat de film The New Boy in première. Om 19.00 uur verzorgt theoloog en filmrecensent Joël Friso, lid van de Oud-katholieke parochie, een inleiding in het Filmtheater Hilversum.

In het holst van de nacht wordt een naamloze Aboriginal-jongen afgeleverd bij een afgelegen klooster in de Australische outback. Deze opvangplek voor verlaten kinderen wordt geleid door de zorgzame zuster Eileen, die geduldig is met de jongens die onder haar hoede vallen, maar ook vastberaden is in haar missie hen tot het christendom te bekeren. De net gearriveerde New Boy, zoals hij genoemd wordt, spreekt geen Engels en verzet zich tegen de gewoontes en regels van het klooster, maar hij lijkt wel te reageren op de religieuze gebruiken van Eileen. Wanneer er een prachtig gesneden kruisbeeld in het klooster geplaatst wordt, aanschouwt hij deze met de grootste bewondering. De jongen blijkt over buitengewone krachten te beschikken, vergelijkbaar met die van Eileens uitverkoren redder – krachten die zouden kunnen verdwijnen wanneer Eileen niet inziet hoe christelijke en inheemse overtuigingen in harmonie naast elkaar kunnen bestaan.

Film & Religie
Op donderdag 18 juli organiseert het Filmtheater Hilversum een vertoning van The New Boy in de reeks Film & Religie. Dit is een serie samen met Hilversumse kerken, waaronder de Oud-katholieke parochie.  Voorafgaand aan de film geeft Joël Friso een inleiding. Friso is theoloog en filmrecensent. Hij werkt als communicatieadviseur bij een overheidsorganisatie en is bestuurslid bij de stichting Het Filmgesprek.

Tickets zijn verkrijgbaar via de website van Filmtheater Hilversum.