Nieuw gebruik – Oud gebouw

Open Monumentendag beleeft dit jaar haar 25e editie. In het weekend van 10 en 11 september wordt met als thema Nieuw gebruik – Oud gebouw in Hilversum een breed programma gepresenteerd. Ook in onze St. Vituskerk bent u op beide dagen welkom. Er zijn rondleidingen en op zaterdag 10 september zal Bart Klijnsmit vanaf 15.30 uur het orgel bespelen.

De Sint Vitus is één van de weinig overgebleven neobarokke kerken in ons land. Het is een kruisbasiliek, ontworpen door P.A.Weeldenburg. De kerk is op een hoge, gepleisterde sokkel geplaatst en heeft een front met zuilen over twee verdiepingen, bekroond met een timpaan. Tussen de bovenste zuilen staat een Christusbeeld, vervaardigd door S. Miedema. De kerk werd in 1889 in gebruik genomen ter vervanging van de Achterhofse kerk aan de Stationsstraat. Na een brand in 1958 is de kerk gerestaureerd. Gebrandschilderde ramen en beschilderde panelen maken het interieur al even indrukwekkend als het exterieur. De Oud-Katholieke Kerk (Kerk van Utrecht) ontstond in1723 na een breuk met de Rooms-Katholieke Kerk over spiritualiteit en de kerkstructuur en ontwikkelde zich als een kritisch en progressief kerkgenootschap. Zo gebruikten de oud-katholieken geen kerklatijn in de liturgie, kennen ze geen verplicht celibaat, is het drievoudig ambt opengesteld voor vrouwen en worden de bisschoppen gekozen door geestelijken en parochianen.

programma open monumentendag