Katholiek: betrokken- op de hemel, op de aarde

We hebben onze naam niet mee. Zo begon Joris Vercammen, oud-katholieke aartsbisschop van Utrecht, zijn lezing op dinsdag 29 november. ‘Oud’ wekt de indruk van ouderwets, behoudend. Maar dat oud van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland staat voor ‘terug naar de oorsprong’. En dan niet als een retro-gevoel, maar juist heel erg in het hier en nu nagaan of dat wat we aan het doen zijn, klopt met die oorsprong.

Voor een groep geïnteresseerde luisteraars legde de aartsbisschop het belang van het begrip katholiciteit uit. Katholiek, niet als confessioneel begrip, maar als aanduiding van verbondenheid met het geheel, met de eerste kerk en met de wereld om ons heen.

Hij sprak over oud-katholiek zijn als geloofs- en levenskunst en benadrukte het belang van de open levenshouding. Nog veel meer kwam die avond ter sprake, zoals het samen verantwoordelijk zijn – geen verzorgingskerk -, persoonlijk geloof,
de gemeenschap rond de Tafel van de Heer – op uitnodiging van die Heer.

Na de lezing was er volop ruimte om vragen te stellen en volgde er een soort van groot gesprek waarbij de vraag van de een weer werd aangevuld met de reactie van een ander. De avond liep natuurlijk uit, maar uitgepraat waren de aanwezigen nog lang niet.

Wie de avond niet kon meemaken, maar meer wil weten: aartsbisschop Joris Vercammen schreef het boek
‘Oud- en nieuw-katholiek, De spirituele zoektocht van die andere katholieken’ waarin heel veel terug te lezen is.