Koningen/ wijzen/ magiërs?

Het is alleen evangelist Matteüs die verhaalt over magiërs die ergens vanuit het Oosten oprukken naar Jeruzalem, omdat ze een opvallende ster hebben ontdekt. Tovenaars of sterrenkundigen? Voor Matteüs is het blijkbaar niet zo belangrijk om dat toe te lichten. Evenmin noemt hij dat het bezoek aan de stal wel geteld drie mannen betrof. Wel beschrijft hij dat die magiërs na hun teleurstellend bezoek aan koning Herodes verder trokken, vonden Wie ze zochten en die pasgeborene hebben aanbeden en goud, wierook en mirre als geschenk gaven. Daarna gingen ze terug naar hun land.

In latere vertellingen werd het verhaal ingevuld. De magiërs werden wijzen, koningen. En ze kregen namen: Balthasar, Caspar en Melchior. Werden voorzien van huidskleur en leeftijd: Caspar, dat is die donkere jongeman. Hij staat voor Afrika. Melchior, de goudgever, vertegenwoordigt Azië en de oudste van de drie, Balthasar, verbeeldt Europa.

Een mooie manier om te vertellen dat hier de hele (toen bekende) wereld neerknielt voor Jezus en in Hem die bijzondere koning herkennen. En zo snappen we ook beter de liturgische naam van dit feest van 6 januari: Openbaring van de Heer, Jezus Messias wordt hier getoond en aan het licht gebracht, heil voor heel de wereld! In de Oosterse traditie wordt het nu kerst!

Op zondag 8 januari vieren we het feest in de kerk met een viering die om 10.00 uur begint.
U bent van harte welkom om daarbij te zijn.

(Afbeelding ontwerp: Massimo Giacon)