Een creatieve, groene zomer-uitdaging!


Een spontaan idee waar iedereen mee aan de slag kan gaan: Kerk en Groen. De Open Monumentendag 2012 heeft het thema Groen van Toen meegekregen. In het weekend van 8 en 9 september zal ook onze kerk open zijn. Kunnen we iets extra’s doen, inspireert het thema tot meer? was een opkomende gedachte. Jawel, en daarbij is de creatieve inbreng van parochianen meer dan welkom!

Het ‘Toen’ uit het thema laten we met rust en met dat ‘Groen’ gaan we aan de gang. Kerk en Groen, welke associatie roept dat op? Misschien: de bloemschikking in de kerk. Of: de kleur van deze tijd in het liturgisch jaar. Na nog wat denkwerk kom je op: de grazige weide van psalm 23, een bonsai-Notre Dame, een duurzame kerk en voor Hilversum: de kussentjes! Kerk kan dus naast gebouw/interieur ook de parochie betekenen, of onderwerpen zoals bepaalde ‘groene’ Bijbelteksten. Groen kent  velerlei betekenissen, zoals de natuur, duurzaam en natuurlijk de kleur.


Kerk en Groen roept heel wat beelden op. De uitdaging voor deze zomer is om zo’n Kerk-Groen associatie vast te leggen in een foto(-bewerking), tekening, schilderij, cartoon, gedicht, haiku, tweet, borduurwerk, liedtekst, collage of… Alles wat een plek kan krijgen in onze kerk tijdens het Open Monumentenweekend (een schilderwerk afmeting Nachtwacht wordt dus lastig…).

Van al die ingeleverde werken die op de een of andere manier verbonden kunnen worden met het thema Kerk en Groen, willen we dus een expositie maken. Een jury zal de inzendingen beoordelen op hun creativiteit, originaliteit en uitvoering. Wordt er meer aangeleverd dan de kerkruimte aan kan, dan zal de jury een selectie maken. De bezoekers van de Monumentendag krijgen de mogelijkheid om via een stembiljet hun voorkeur voor een inzending uit te spreken. Het werk met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot publieksfavoriet. Ook de jury zal een keuze maken en een werk het predikaat ‘eervolle vermelding’ verlenen.


De kleine lettertjes:

– uw inzending kan worden ingeleverd (in overleg met Inge van Maaren) tot donderdag 30 augustus

– het werk moet qua omvang en inhoud passen in de kerk


- na de expositie kan de inzending weer opgehaald worden door de eigenaar

– de parochie cq Oud-Katholieke Kerk van Nederland mag de inzendingen gebruiken voor publiciteit

- en de parochie is niet aansprakelijk mocht er onverhoopt een inzending beschadigen/verdwijnen.

Heeft u nog vragen of weet u nu al dat u gaat meedoen?
Meld het Inge van Maaren: redactie@stvitus.nl