Heiligen, helden en hufters

Komend weekend staat heel Nederland in het teken van ‘De Kerkennacht’; een weekend waar in meer dan veertig plaatsen door het hele land kerken hun deuren opendoen om iedereen de gelegenheid te geven nader kennis te maken met de gebouwen, de gewoontes en de mensen die zich vanuit de kerken bekommeren om de wereld, waarin ze wonen. Ook onze oud-katholieke St. Vituskerk aan het Melkpad doet mee aan deze Kerkennacht. Zaterdag 22 juni vanaf 13.00 tot 24.00 uur is de kerk open voor bezoek.

Binnen vindt u de hele middag en avond een tentoonstelling van kunstwerken, gemaakt door de eigen leden van deze actieve en open gemeenschap. Schilderijen, beelden, foto’s, losjes gegroepeerd rondom het thema: ‘Heiligen, Helden & Hufters’.

Helden, Heiligen en Hufters… Als we naar onszelf kijken, kunnen we allemaal wel sporen van deze begrippen in onszelf herkennen. We hoeven niet naar anderen te wijzen om een held te herkennen, en iedereen is op zijn tijd wel een heilige of, helaas, een hufter. We hoeven niet alleen aan de politiek te denken, of aan de wereld van het grote geld, of aan de kerk om hufterigheid te zien, we hoeven niet alleen aan grote namen te denken om helden en heiligen te ontdekken; een spiegel is genoeg….

Vanaf 20.00 uur gaat het los bij de St. Vitus! Op het kerkplein is er een optreden van de band ‘NoButs’: aanstekelijke powerpop zonder flauwe teksten…, Leo Blokhuis, de nationale ‘popprofessor’ zal laten horen waar in de popmuziek de helden, heiligen en hufters hun sporen hebben nagelaten en Bart Klijnsmit zal ons met piano en cello ‘meenemen’ naar een Duits concentratiekamp, waarin de musicus Olivier Messiaen zijn ‘kwartet voor het einde van de wereld’ componeerde en uitvoerde.

Dan is het inmiddels wel 22.00 uur geworden en verplaatst het programma zich naar binnen. Naast de al genoemde tentoonstelling zullen videoclips ons op een verrassende manier meenemen naar onze eigen motieven om held, heilige en/of hufter te zijn voor anderen. Er is in beeld, tekst en muziek aandacht voor Alberto Ramento, de Filippijnse bisschop die in 2006 werd vermoord, Leo Blokhuis zal een vervolg geven op zijn optreden van eerder op de avond en als laatste zal Bart Klijnsmit met zijn zangers het ‘Stabat Mater’ van Marc-Antoine Charpentier ten gehore brengen.

We nodigen u van harte uit om van de gelegenheid gebruik te maken om ook te komen, om rond te kijken, te luisteren en kennis te maken. Meer dan welkom!