Een bijzondere gewone viering

Met een Engels- en Nederlandstalige zegen werd de viering op zondag 21 juli afgesloten. Die ochtend had reverend Michelle Boomgaard uit de Verenigde Staten pastoor Leen Wijker geassisteerd. De ook Nederlands sprekende anglicaanse priester volgde afgelopen week aan colleges ‘oud-katholiek’ aan de Utrecht Summerschool. Deze summerschool is deel van het aanbod van Utrecht Summerschool.  Samen met zo’n dertig andere studenten verdiepte rev. Boomgaard zicht in vakken als liturgiek, ecclesiologie, kerkgeschiedenis, oecumenische theologie en spiritualiteit. Op de landelijke kerkwebsite verschenen afgelopen week diverse verslagen over de colleges en studenten.
Niet alleen de aanwezigheid van deze gastpriester, maar ook een toetreding maakte dat de viering een bijzondere werd. Marieke Ridder, alweer zo lang een bekende onder ons, maakte wel overwogen een overstap en trad toe tot de Oud-Katholieke Kerk van Nederland. De woorden van een voor haar dierbare liedtekst van Willem Barnard gaf ze de parochie mee:

Lieve Heer, Gij zegt kom en ik kom,
want mijn leven is onder de macht gesteld
van de Heer die mijn dagen en nachten telt
en de Heer zegt kom en ik kom.
 
O mijn God, Gij zegt ga en ik ga,
Gij zegt ga en ik ga, laat mij niet alleen,
wees het woord in mijn vlees en de geest om mij heen,
wees de adem waaruit ik ontsta.

Want o Heer, ik zeg kom en Gij komt,
ik zeg kom en Gij komt en uw bloed wordt wijn
en uw lichaam brood voor wie hongerig zijn
en uw naam wordt een lied in mijn mond.

(Liedboek voor de Kerken 1973)