Walvis spotten


Veel mensen trekken in deze zomermaanden naar het zuiden: pootje baden aan de Zeeuwse kust, survivallen in de Ardennen, tentje opzetten in la Provence, musea bezoeken in Florence en daal nog maar verder af. Er zijn ook mensen die het hoger opzoeken, zoals Maaike Giskes. Zij is deze zomer zes weken in Noorwegen, in Stø. Wie googlet, vindt die plaats terug op het noordelijkste puntje van een eiland voor de kust van noord Noorwegen. Maaike is daar aan het werk als gids bij Arctic Whale Tours. Beter gezegd, ze doet daar wat ze het liefste doet: bezig zijn in de natuur. Afgestudeerd als bioloog koos ze richting water en zee. Na haar Master Limnologie (bestudering van binnenwateren) en Oceanologie wilde ze graag weer de grote zeezoogdieren in het wild zien. Maaike ging al eerder twee seizoenen mee met de Arctic Whale Tours. Dit seizoen is ze als gids ook gespecialiseerd in onderricht.

En hoe zit het nou met het weer, daar boven de poolcirkel? Nou, dat ziet er voor de komende week helemaal niet zo gek uit. Na een nog wat frisse dertien graden op maandag 22 juli loopt de temperatuur toch op tot een aangename zeventien graden op donderdag 27 juli. Met zo nu en dan minimale neerslag scoren deze weken achten en negens als weercijfer! 

 

Een standaard walvistour in de Noorse zee duurt zeven tot acht uur. Behalve walvissen komen de natuurliefhebbers natuurlijk ook bijzondere vogels en zeehonden tegen.

Foto’s: Arctic Whale Tours