Orgelonderhoud afgerond

Het was een kwestie van geduld en lange adem. Ruim zes en een half jaar geleden werd begonnen met de eerste bewegingen richting groot onderhoud van het orgel. E-mails, verkenning van mogelijkheden en besprekingen leidden uiteindelijk tot concrete werkzaamheden afgelopen zomer: het Bätz-Witte orgel uit 1873 werd door orgelmaker Rinze Witteveen onder handen genomen, daartoe bijgestaan door het advies van een aantal deskundigen. Op vrijdag 7 november werd het afronden van het groot onderhoud feestelijk gevierd met een avond in de kerk. Bart van Buitenen, een van de adviseurs, vertelde over de geschiedenis van het orgel, hoe het eerst de gemeentezang in de Achterhofsekerk had begeleid en dat het orgel na plaatsing in de grotere, nieuwe kerk aan het Melkpad uitbreiding behoefte. Ook hoorden de aanwezigen dat niet elke ingreep aan het orgel een verbetering is geweest; bij het huidige onderhoud moest een en ander hersteld worden om het oorspronkelijke karakter van het orgel te herkrijgen. Rinze Witteveen en Bart van Buitenen zijn op zoek gegaan in Nederland naar andere Bätz-Witte orgels om na te gaan hoe het orgel in Hilversum het beste hersteld zou kunnen worden. Het resultaat klonk!

In de viering op zondag 9 november zal pastoor Van der Velde het orgel inwijden.

Foto: Bart van Buitenenen aan het woord