Once in Royal David’s city …

Het is nog geen engelenkoor, maar toch klinkt al een enthousiast Gloria in Excelcis in de donkere nacht nu de repetities van het flink uitgebreide Vituskoor begonnen zijn. Wat is de oorsprong van dat zo super Engelse ‘Festival of Nine Lessons & Carols’ (negen lezingen en kerstliederen)?
Kaarsen flakkeren. Een bleke maan doet de gebrandschilderde ramen dof oplichten. Poedersneeuw danst voorbij. Geschuifel van voeten weerkaatst hol tegen de hoge muren. Even is het ingehouden stil… Dan stijgt eenzaam maar onmiskenbaar een ijle jongenstem op: ‘Once in royal David’s city, stood a lowly cattle shed.’
Het is kerstavond in Cambridge en voor het eerst klinkt het Festival of Nine Lessons and Carols in de kapel van King’s college. De Eerste Wereldoorlog is zojuist afgelopen. Een van de overlevenden die de draad weer probeert op te pakken is de dean van King’s, Eric Milner-White….   (wie benieuwd is naar meer, lees hier verder, ook voor de geschiedenis van de carosl en een recept voor de echt traditionele Britse Mince Pies).

Ook de OK St Vitus heeft al heel wat jaren haar eigen traditie, met deze bijzondere viering in het  Engels. Een heerlijke manier om naar de kerstnacht toe te leven.  De lezingen worden ook in het Nederlands afgedrukt voor wie dat fijn vindt.
Wij, het koor, genieten nu al van het oefenen terwijl we langzaam naar kerst toeleven. Dus we hopen dat u met ons mee komt vieren en zingen. Wie Engelstalige mensen om zich heen kent, nodig ze vooral uit!  En misschien wil de  buurvrouw ook wel mee. Of een medeparochiaan die alleen niet de deur uitgaat zo ’s avonds, maar samen met een ander wel? 
Festival of Nine Lessons & Carols: vrijdagavond 18 december om 20.00 uur