Vol verwachting klopt ons hart

Het is vandaag 5 december, dat kan u niet zijn ontgaan. De dag waarop in veel Nederlandse huizen pakjes worden uitgepakt: het is Sinterklaasfeest!

Sinterklaas is Sint Nicolaas, de bisschop van Myra. Hij zou in het jaar 342 op 6 december gestorven zijn. Op de vooravond van die datum wordt het feest gevierd. (Het lied ‘Sinterklaas is jarig, ‘k zet mijn schoen al klaar’ klopt dus niet helemaal.) In de katholieke kerk wordt de sterfdag van heiligen, de geboortedag in de hemel, als feest gezien. Men viert dat feest op de vooravond van de sterfdatum. Als verklaring wordt gegeven dat vroeger de nieuwe dag al begon om zes uur ‘s avonds. In de Bijbel, het boek dat in de kerk als woorden van hoop en toekomst wordt gelezen, lezen we in het eerste hoofdstuk al hoe God zijn schepping beschouwt: Het werd avond en het werd ochtend; dat was de eerste dag. Door het donker uitzien naar het licht. Een mooie gedachte om verder over na te denken.
Meer over het Sinterklaasfeest leest u in de folder die klaar ligt in de open kerk vandaag (13.00 – 16.00 uur).