Kijk mijn lichtje!

Zo’n 28 kinderen van diverse leeftijden en hun ouders hebben bij de workshop Sint Maarten een actief uurtje gehad. Eerst werden ze in de kerk ontvangen bij een nieuwe – vooralsnog tijdelijke – verhaalplek in de kerk. Vooraan was een kring gemaakt van zitzakken, kerkbanken, allerlei andere randjes waarop je kon zitten en de stoel van de pastoor onder een dieprood kleed. Verhalenverteller Herman begon zijn verhaal met de vraag of de kinderen ook al met Halloween langs de deuren waren gegaan. Flink wat vingers gingen in de lucht. Halloween heeft te maken met Allerheiligen en Allerzielen, met de doden, en het feest van 11 november heeft te maken met de levenden, met ons. De kinderen hoorden over Martinus (want zo heette hij eigenlijk), over zijn vader die soldaat in het leger van de keizer was en dat ook Martinus al best jong zo’n soldaat moest zijn, dat hij met zijn paard Federico lange tochten maakten en dat Martinus op een gegeven moment geen soldaat meer wilde zijn. Een arme man die hem om hulp vroeg zette hem aan het denken. Martinus wilde voortaan dichtbij de mensen zijn en hen helpen. Die arme man gaf hij de helft van zijn soldatenmantel. Waarom maar de helft? Dat weten de kinderen van de workshop, u kunt het hen vragen. Na het verhaal zongen we sintmaartenliedjes en leerden Amy (op de piano) en Jo ons een echte sintmaartencanon. Op de wijs van Vader Jakob klonk het:

Kijk mijn lichtje, kijk mijn lichtje,
zelf gemaakt, zelf gemaakt,

en vanavond mag ik,
en vanavond mag ik,
laat op straat, laat op straat.

Daarna vertrok iedereen naar De Akker waar alle spullen klaarstonden om een lampion te maken. Een ronde lampion of een koker lampion, er werden mooie, sfeervolle en ook grappige lampionnen gemaakt nu die klaar staan voor de tocht van vanavond.
We hopen dat alle workshopkinderen en ook kinderen die al een lampion hadden en niet in De Akker zijn geweest vanavond om 17.00 uur op het kerkplein staan om te beginnen aan de lampionnentocht door de buurt. Vergeet niet ook je snoepzakje mee te nemen, want hopelijk zijn er vanavond veel mensen thuis, kunnen we vaak onze liedjes zingen en wordt er met ons wat lekkers gedeeld… 🙂