Goedenavond, burgers!

Zondagmiddag, bijna avond. Kinderen en hun ouders, anderen van allerlei leeftijden komen naar het kerkplein en blijven staan rond de grote lantaarn en de vele andere lichtjes. Dat licht is fijn, zo gaandeweg wordt het namelijk toch al wat donkerder. Gelukkig zijn er ook veel lampionnen en sommige staan al aan. Na het welkom en het doorgeven van wat ‘spelregels’ over veilig op pad gaan, zingen we sint Maartenliedjes. Net als de canon Kijk mijn lichtje nog een keer wordt ingezet, rijdt Martinus – overduidelijk een Romeinse soldaat – het kerkplein op. Zijn feestelijk verlichte pony houdt halt bij de groep bij de lantaarn en Martinus wenst een ieder een goedenavond. Niet iedereen vindt het allemaal zo goed …

Een wat sjofel gekleed figuur legt uit dat hij  – zonder geld, zonder werk of zelfs maar een jas – best wel enige hulp zou kunnen gebruiken. Na wat denkwerk snijdt Martinus met zijn zwaard een deel van zijn mantel af en geeft dat aan de man. En er is ook nog iemand die een paar schoenen voor de man overheeft! Reken maar dat de man nu ook meeloopt met de lampionnenoptocht! Een grote stoet van kinderen met lampionnen, ouders en natuurlijk voorop Martinus te paard loopt naar de Burgemeester Lambooylaan om vanaf daar aan te bellen bij de huizen waar een kaars voor het raam brandt. Er wordt enthousiast gezongen, lampionnen stralen en royaal wordt er lekker uitgedeeld.

Na bij heel veel huizen langsgeweest te zijn, bellen de kinderen ook nog aan bij de pastorie waar de pastoor woont. Ook hij luistert naar de liederen en wordt er vrolijk van. Met een zakje gevuld met muntdroppen trekken de kinderen verder. Misschien naar huis – tis onderhand al aardig bedtijd – misschien nog verder sintmaarteren op het Weeldenburgpad…

Voor wie zich vooraf heeft aangemeld of voor wie toch nog heel graag wil aanschuiven, is er een soepmaaltijd in De Akker. Op drie lange, kleurig gedekte tafels staan schalen met allerlei soorten brood, hartige baksels en soepstengels. Uit twee grote pannen soep, vers gekookt die middag, worden kommetjes vol geschept. Tomatensoep met ‘spinnetjes’ en zoete aardappelsoep met zoveel heerlijke smaken. Voor bij de afsluitende koffie is een zoete sint Martinuscreatie gemaakt.

Deze zondag is begonnen met een feestelijke eucharistieviering op de gedenkdag van de heilige Martinus, bisschop van Tours en wordt ook in de kerk afgerond met een kort viermoment: Licht en vuur voor elkaar. Met een Arabisch sprookje, liedteksten van Stef Bos, Sarah Bettens en Enya, een vertelling uit het Hindoeïsme en woorden uit het evangelie volgens Matteüs worden allerlei gedachten meegegeven.
‘We willen in het donker van november luisteren naar verhalen, woorden en mijmeringen over licht. Waar je licht kan vinden, wat licht kan betekenen: vurig, verlangend, levenwekkend…’

11 november is zo een heerlijke dag om met elkaar te delen. En het klopt: van delen word je rijker!