Recht voor ogen

Op een friszonnige zondagmorgen, terwijl op tv de viering in de oud-katholieke parochie van Haarlem meebeleefd kon worden, toch op de fiets gestapt. En net voor half tien stond ik achterin een best wel volle Onze-Lieve-Vrouwe kerk. Naast onze eigen pastoor Wietse op het altaar ditmaal ook ook dominee Heleen Weimar, pastoor Jules Dresmé en Monika Rietveld (pastoraal werker verbonden aan de vrijzinnige geloofsgemeenschap die samenkomt in De Kapel aan de ‘s Gravelandseweg). Met elkaar beleefden we een oecumenische viering, waarin iets samenkwam van rooms-katholiek, oud-katholiek, protestant en vrijzinnig.

Het thema ‘recht voor ogen’  werd op verschillende manieren uitgelicht. In een overweging waar de energie letterlijk vanaf spatte deed pastoor Dresmé de oproep aan ons allemaal om recht te doen en daarbij “groot te denken, klein te beginnen” (zonder af te wachten), aangespoord door de Geest. Beginnen, vandaag, met elkaar letterlijk recht te doen. In onze gezinnen en buurt, in Hilversum en zo steeds een stapje groter. Vol enthousiasme benadrukte hij hoe fijn het is hier zo veelkleurig samen te zijn. En hij riep ons op om vooral ook met en van elkaar te genieten, plezier te hebben in wat we doen. 

‘t Was een volle viering. Met kinderen die voorbeelden van (on)recht lieten zien uit het leven van Jozef. Met een samengesteld koor dat prachtig afsloot met de zegenbede ‘The Lord bless you and keep you‘ van John Rutter. Met merkbaar verschillende invloeden (en dat is altijd een beetje zoeken natuurlijk). Maar met voelbare bereidheid om te zoeken naar elkaar, te leren van en delen met elkaar. Samen op te trekken, om te  beginnen in Hilversum. En zo werd er achterin de kerk al koffiedrinkend oecumenisch nagepraat. En het was goed!

Tekst: Laurette van Geene, beeld: © Dio van Maaren